|
Alternatywą dla klasycznych przetworów są te przygotowane w zalewach z dodatkiem Curry lub Chilli Appetita.
Curry to mieszanka przypraw, od tysięcy lat kształtująca smak potraw w Indiach. Jej głównym składnikiem jest kurkuma, która nie tylko nadaje potrawom pięknej żółtej barwy, ale też ułatwia trawienie. Ciekawym rozwiązaniem jest połączenie ogórków lub innych sezonowych warzyw z tą kompozycją przypraw z Dalekiego Wschodu. Do przygotowania zalewy wystarczą połączone w odpowiednich proporcjach: cukier, ocet, słodka papryka, koper, gorczyca, pieprz i curry. Zastosowanie tej ostatniej przyprawy nada ogórkom oryginalnego smaku, pełni aromatu oraz pięknego koloru. Curry Appetita można też wykorzystać do przyrządzenia przetworów z cukinii, kabaczków, dyni lub patisona.
Chilli wywodzi się z Ameryki Południowej, czemu zawdzięcza swój ognisty charakter. Jest doskonałym substytutem soli i tłuszczu. Nadaje potrawom wystarczająco dużo smaku, dzięki czemu nie wymagają już doprawiania. Właściwości tej przyprawy można wykorzystywać także w przetworach. Np. ogórki w occie z chilli zachwycą miłośników pikanterii. Do przyrządzenia oryginalnej zalewy wystarczy ocet, cukier, olej, czosnek i szczypta Chilli mielonego marki Appetita. To propozycja dla osób poszukujących nowych smaków w swojej spiżarni.
Samodzielnie przygotowane przetwory pozwolą cieszyć się smakiem ogórków i innych warzyw przez cały rok, a nowe pomysły na urozmaicenie tradycyjnych przepisów na przetwory z ogórków wzbogacają polską kuchnię. Odpowiednio dobrane przyprawy marki Appetita pomogą w przyrządzaniu dań o oryginalnym smaku i wspaniałym aromacie.
|