w portalu  | na forum
szukaj w bazie kalorii
dla kobiet, o kobietach
kobieta, kobiety

kalkulatory dla kobiet:

testy dla kobiet:

Patronat medialny:

vortal o kobietach
Przepisy na pyszne chłodniki
data publikacji: 23-07-2013 r.
Gdy z nieba leje się żar, my szukamy inspiracji na letni obiad – pyszny, lekki, orzeźwiający. Chłodniki – oto strzał w dziesiątkę! O tej porze roku smakują najlepiej.
portal dla kobiet
serwis o kobietach
młynek do zbóż Mockmill
Piotr Murawski, szef kuchni Knorr, radzi, by eksperymentować i przyrządzać w domowej kuchni chłodniki z różnych części świata.

Zanim przystąpimy do kulinarnych eksperymentów, szef kuchni Knorr udziela kilku rad, o których warto pamiętać podczas gotowania chłodników. Przede wszystkim przyprawiamy je przed schłodzeniem i, co ważne, powinny być one mocniej doprawione niż zupy gorące. Po schłodzeniu smaki stają się bowiem mniej intensywne.

Najsmaczniejsze chłodniki to te podawane na drugi dzień po przygotowaniu. Należy przechowywać je w lodówce co najmniej 6 godzin, ponieważ w niskiej temperaturze składniki trudniej się łączą. Warto wiedzieć, że nie zawsze do przygotowania chłodnika musimy używać śmietany. Zamiast niej możemy wykorzystać kwaśne mleko, maślankę, jogurt lub kefir. I jeszcze jedna cenna wskazówka kucharza Knorr, Piotra Murawskiego: „Znakomitym uzupełnieniem chłodnika bywa musztarda, która podkreśla jego kwaśny smak. Warto więc dodać do zupy kilka jej łyżek”. A teraz już czas na kulinarną podróż śladem pysznych chłodników!

Kierunek wschód, czyli tradycyjna okroszka

Ten chłodnik to tradycyjne danie kuchni rosyjskiej. Przyrządzany jest na bazie kwasu chlebowego, z dodatkiem mięsa, ogórków i ugotowanych na twardo jaj. Zupa podawana jest na zimno ze śmietaną. Często jej smak wzbogacany jest szynką lub kiełbasą pokrojoną w kostkę. Okroszka znakomicie sprawdzi się w upalne dni – zaspokoi nasz głód i orzeźwi.

Francuska… prostota, czyli Vichysoisse

Choć kuchnia francuska kojarzy nam się jako niezwykle wyrafinowana, to właśnie z niej pochodzi bardzo prosta w przygotowaniu zupa Vichysoisse. Gęsta, kremowa, pyszna. Przyrządzana z kilku prostych składników: ziemniaków, pora, szczypioru. Dodatek łososia sprawi, że będzie bardziej wykwintna – idealna, by ugościć rodzinę lub przyjaciół. W przypadku tego francuskiego chłodnika prostota oznacza pyszny smak, za którym zatęsknimy już wraz z ostatnią zjedzoną łyżką.

Zimne gazpacho z gorącej Hiszpanii

Klimat Hiszpanii sprawia, że chłodniki są tu obowiązkową pozycją nie tylko w każdej restauracji, ale także w domowym menu. Najsłynniejszy to gazpacho. Ten chłodnik wywodzi się z rejonu Andaluzji, ale obecnie przyrządza się go w całym kraju, choć często receptury bardzo się od siebie różnią. Tradycyjne gazpacho powstaje na bazie pomidorów, z dodatkiem ogórka, czerwonej papryki, czosnku oraz oliwy z oliwek. Niektórzy lokalni kucharze proponują także wersję z dodatkiem owoców, np. winogron. Gazpacho bez problemu możemy przyrządzić w domowej kuchni.

Zupa wiśniowa znad Balatonu

Dla wielu z nas zupy owocowe to nadal duża ekstrawagancja w kuchni. Lato to znakomita okazja, by przełamać swój opór i pokusić się o ich przygotowanie. Świeże, dojrzałe, pachnące słońcem owoce są ogromną zachętą. Na pierwszy ogień – węgierska zupa wiśniowa, czyli tradycyjny chłodnik znad Balatonu. Węgierski szef kuchni Knorr, Akos Kallay, przekonuje, że nie pożałujemy: „Ta zupa to prawdziwe zaskoczenie – jest słodka, ale z wyczuwalną nutą cierpkich wiśni, przyprawiona słodkim cynamonem i goździkami”. A oto tradycyjna receptura polecana przez kucharza Knorr z Węgier:

Węgierska zupa wiśniowa

Ilość osób: 4-6
Czas przygotowania: 1 godzina (oraz czas na schłodzenie)

Składniki:
500 g wypestkowanych wiśni (świeżych lub mrożonych)
1 średnia laska cynamonu (3-3,5 g)
3-5 ziaren ziela angielskiego
10-15 goździków
100 ml czerwonego wina
30 g cukru waniliowego
150 g kwaśnej śmietany
45 g cukru
1 cytryna
20 g mąki

Przygotowanie:
Przygotuj wyciąg z przypraw, dodając do 200 ml zimnej wody cynamon, goździki, ¾ sparzonej skórki z cytryny, sok z połowy cytryny, szczyptę soli i cukier (10 g). Gotuj powoli, aż zredukuje się do połowy. Odcedź. W międzyczasie doprowadź do wrzenia 1 l wody. Dodaj wiśnie, cukier, 10 g cukru waniliowego, wino i wyciąg z przypraw. Gotuj tylko 3-4 minuty. Podczas gotowania rozmieszaj w 50-100 ml zimnej wody mąkę, aż konsystencja będzie gładka, dodaj kwaśną śmietanę, ponownie wymieszaj i wlej do gotującej się zupy przez drobne sito, aby uniknąć grudek. Dobrze wymieszaj zupę. Doprowadź do wrzenia, mieszając, i gotuj jeszcze 3-4 minuty. Ściągnij zupę z kuchenki, odstaw do ostygnięcia na 5-10 minut. Dodaj pozostałe czerwone wino, ¼ startej skórki z cytryny i 20 g cukru waniliowego. Schłodź do 7-8 °C. Przed podaniem spróbuj i dopraw do smaku cukrem oraz świeżo wyciśniętym sokiem z cytryny. Podawaj w chłodnych miseczkach. Na wierzch połóż bitą śmietanę, udekoruj liśćmi mięty lub melisy.

Chłodniki po polsku

I oczywiście nasza specjalność – chłodnik litewski! Uwielbiamy go, choć dziś często odchodzimy od tradycyjnej receptury i przyrządzamy go w różny sposób. Powstaje z botwiny na bazie zsiadłego mleka lub kwaśnej śmietany, ale obecnie coraz powszechniej zastępujemy te składniki jogurtem lub kefirem. A w zupie świeży ogórek, tarta rzodkiewka, koperek i szczypior, jajka na twardo – chłodnik litewski zachwyca paletą barw na talerzu! Co ciekawe, w wersji klasycznej dodatek do zupy stanowiły… szyjki rakowe. Może warto wypróbować? Chłodnik litewski możemy także urozmaicić dodatkiem kopru włoskiego lub rukoli, a nawet dodać mięso.

Smacznego!

autor: / źódło: / opracowanie:
Unilever Polska S.A.
ostatnio dodane:


Czym są karotenoidy?Jak uniknąć próchnicy?Ślubny manicureCellulit i rozstępy pokonaneJak opanować nerwy przed rozmową kwalifikacyjną?Zdrowo i bez chemii
pokrewne forum:

Moje gotowanie
przeczytaj także:

Miłość to najsilniejszy narkotyk
Jak w 31 dni zwalczyć objawy choroby
Sztuka Shinrin-yoku
Jestem taka piękna
Rekrutacja do małej firmy
Burgery w amerykańskim stylu na grilla
Soczysty kurczak z grilla
Pewnego lata w Szczepankowie
Powerbank duchowy
Dość katolipy!
Czarujący świat Spark Silver Jewelry
Zestaw do masażu antycellulitowego
Czy lojalność wobec pracodawcy popłaca?
Lista warzyw i owoców zatrutych pestycydami
Historia Bez Cenzury powraca z nową książką!
Antyoksydanty w herbacie
Odporność Twojego dziecka na 6+
O co zapytać podczas rozmowy kwalifikacyjnej?
CV do poprawki



zaloguj się aby napisać pierwszy komentarz do artykułu Przepisy na pyszne chłodniki



Ostatnio na forum: (wątki i komentarze)

Wiadomość dla Forumowiczów :)
jak zajsc w ciaze??
Napiszmy razem opowiadanie...
Czy mogę być w ciąży? Czy mogę być w ciąży?
Forum panieńskie 2007-2008
orgazm za orgazmem :)
Jestem mamą :)
szkolna miłość z ławki po latach... co robić? :)
Skojarzenia
Dokończ wyraz - zabawa
Linux..... czy ktoras z was uzywa
Na poprawę humoru!
Laptop dla najmłodszych
Torbiel a ciąża
Moda męska na brytyjskich targach
Makijaż codzienny i wieczorowy
Pamiętnik przyszłych mam - rady i porady :-)))
"Kalendarz dni płodnych" - Wasze opinie
Cudowny pierwszy pocałunek
Czy jestem w ciąży?
Trichotillomania
krwawienie po stosunku
Karta czy gotówka?
sex a spowiedź
Nowa Gwiazdka .
"Ile kalorii jeść, aby schudnąć?" - Wasze opinie
Nigdy nie miałem dziewczyny...
Zapalenie pęcherza
praca w mcdon..... itp
Test na czystość
Jaką lodówkę???
mój mąż znowu wyjeżdza ...
Podwójne działanie przeciwzmarszczkowe
Pomarańcza i wanilia
Brak ochoty na seks...
Dania mrożone
Łosoś po francusku Frosta
Jedwab w płynie
Nowa kolekcja czasomierzy
Makijaż z utrwalaczem - uczulenie?
Ostatnio dodane artykuły:

Cellulit i rozstępy pokonane
Cellulit i rozstępy pokonane
Jak opanować nerwy przed rozmową kwalifikacyjną?
Jak opanować nerwy przed rozmową kwalifikacyjną?
Zdrowo i bez chemii
Zdrowo i bez chemii
Lista warzyw i owoców zatrutych pestycydami
Lista warzyw i owoców zatrutych pestycydami
Jak w 31 dni zwalczyć objawy choroby
Czym są karotenoidy?
Jak uniknąć próchnicy?
Ślubny manicure
Sztuka Shinrin-yoku
Jestem taka piękna
Rekrutacja do małej firmy
Burgery w amerykańskim stylu na grilla
Soczysty kurczak z grilla
Pewnego lata w Szczepankowie
Powerbank duchowy
Dość katolipy!
Czarujący świat Spark Silver Jewelry
Zestaw do masażu antycellulitowego
Czy lojalność wobec pracodawcy popłaca?
Historia Bez Cenzury powraca z nową książką!
Antyoksydanty w herbacie
Odporność Twojego dziecka na 6+
O co zapytać podczas rozmowy kwalifikacyjnej?
CV do poprawki
Czekolada i dżem
Technologia cyfrowa niszczy wzrok!
Zdrowa alternatywa dla napojów z cukrem
Zachowaj młody wygląd na dłużej
Wartka akcja, szybkie pościgi i masa śmiechu!
Jak dbać o skórę powiek?
Jak urządzić wnętrze z myślą o pupilu?
Moda ślubna 2018
Dziewczyna we mgle
Zachwycające rzęsy
Mokrego Dyngusa!
Życzenia wielkanocne
Przygotuj śniadanie inaczej niż zwykle!
Wiosenne porządki
Co wielkanocny zajączek przyniesie maluchom?
Sprzątanie wolne od chemii!
Dlaczego warto pić zieloną herbatę na wiosnę?
Test lakierów żelowych
Wody perfumowane - test
Danie na wielkanocny obiad
Wielkanoc na świecie
Jak często trzeba badać wzrok?
Fryzura gotowa w 2 minuty
Makarony – wartościowa baza wiosennego menu
Jak zadbać o swoje ciało wiosną?
Dlaczego warto jeść buraki?
Czym są antyoksydanty i gdzie ich szukać?
Tydzień Czystych Okien

Cookies: podczas przeglądania naszych stron oraz w trakcie logowania portal http://www.byckobieta.pl tworzy niewielkie pliki cookies. Zapisuje w nich wyłącznie informacje umożliwiające korzystanie z portalu, oraz z forum.

Artykuły oraz zdjęcia umieszczone w portalu ByćKobietą.pl są chronione prawami autorskimi. Kopiowanie jest dozwolone wyłącznie za zgodą Autorów. Redakcja ByćKobietą.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych na forum oraz w komentarzach artykułów.

Zrób sobie super prezent na wakacje! | Polub ByćKobietą na Facebooku

© 2006-2024 ByćKobietą.pl - portal dla Kobiet
skrypt forum: © phpBB