|
Przepisy na truskawkowe inspiracje poleca Piotr Murawski, szef kuchni Knorr.
Słodki smak lata
Wystawiamy twarz do słońca, wokoło pachną akacje, ręką sięgamy do miseczki z soczystymi truskawkami posypanymi cukrem… Tak smakuje lato! I takie truskawki, jedynie z odrobiną cukru lub śmietany, lubimy najbardziej. Na słodko smakują także wyśmienicie w domowych pierogach, knedlach, naleśnikach. Piotr Murawski poleca Pierogi leniwe z truskawkami i jogurtem – to pyszny letni obiad, który w mgnieniu oka zniknie z talerzy! Natomiast truskawki zasypane cukrem i zmiksowane będą pysznym farszem do Naleśników z truskawkami. Udekorowane listkami mięty i płatkami migdałów oczarują nas!
Zielono-czerwone pyszności
Piotr Murawski dowodzi, że truskawki sprawdzają się nie tylko w wydaniach na słodko, ale mogą być składnikiem znakomitych w smaku letnich sałatek. Sprawdzają się w kompozycjach z różnymi gatunkami sałat: masłową, rzymską, rukolą, roszponką. Zasmakują także w połączeniu ze świeżymi liśćmi szpinaku, o czym warto się przekonać, przygotowując Sałatkę szpinakową z truskawkami i migdałami. Ponadto udane zielono-czerwone zestawienie to Sałatka z truskawek i szparagów. „Być może nie wszyscy wiedzą, ale truskawki wspaniale smakują zestawione w sałatce z serami” – przekonuje szef kuchni Knorr. Możemy eksperymentować i połączyć owoce z serem pleśniowym, np. typu rokpol – jego orzechowy smak przełamuje słodycz truskawek. Kontrastowym zestawieniem charakteryzuje się także Sałatka z burakiem i truskawkami z dodatkiem twarogu. Ta jakże niebanalna kompozycja wprawi w zachwyt niejednego smakosza letnich sałatek! Szef kuchni zapewnia, że truskawki wspaniale współgrają również z takimi składnikami sałatek, jak np. owoce morza, szynka parmeńska czy inne sezonowe owoce. Potwierdzeniem jest Egzotyczna sałatka na upalne lato. Pachnące maliny, soczysty arbuz, kawałki dojrzałych słodkich truskawek, a wśród nich liście rukoli i krewetki…oto eksplozja smaku i aromatu!
Idziemy po truskawki!
Jak wybierać truskawki? Na co przy zakupie zwracać uwagę? Jak można jeszcze przyrządzać truskawki? Oto kilka cennych wskazówek szefa kuchni Knorr, Piotra Murawskiego:
Przy zakupie truskawek należy zwrócić uwagę na ich ułożenie w łubiance. Jako że są delikatne, nie mogą być ściśnięte. W przeciętnej wielkości łubiance mieści się ok. 2 kg owoców. Wybierajmy truskawki błyszczące, suche, z szypułkami. Przed zakupem sprawdźmy, czy czujemy zapach truskawek. Ich aromat powinien być dla nas wyczuwalny, słodki. Truskawki myjmy tuż przed spożyciem lub dalszym wykorzystaniem w kuchni. Owoce odłożone na później włóżmy luźno do pojemnika z wilgotnym ręcznikiem na dnie.
Truskawki solo znakomicie smakują posypane pieprzem – kto jeszcze nie próbował, niech uczyni to jak najszybciej! Salsa z truskawek, czerwonej cebuli, papryczki chili, świeżej kolendry oraz soku z limonki wspaniale pasuje do mięs, ryb i dań z grilla.
|