|
Szefowie kuchni Knorr przekonują, że niekoniecznie muszą być to jedynie słodkie smakołyki. Dzień Dziecka to bowiem znakomita okazja, by zastanowić się nad codziennym menu naszych dzieci i spróbować przekonać je także do innych, czasem mniej lubianych potraw i składników, jakże ważnych dla ich rozwoju. Jak to zrobić? Przepisy na pyszne smakołyki z warzywami i owocami oraz dania mięsne poleca Piotr Murawski, szef kuchni Knorr.
Zielone, a jednak dobre!
Szpinak, brokuły, sałata – to na pewno nie są ulubione składniki naszych milusińskich. Podane w formie tradycyjnej, na przykład jako dodatek do drugiego dania, najczęściej nie zachęcają ich do spróbowania. Można jednak podać je dzieciom w nieco innej postaci, przygotowując potrawy, które swymi kolorami, formą podania, ułożeniem na talerzu przekonają je do jedzenia. Z pewnością najmłodszych zaintryguje Zielona zupa ufoludków. Zdziwieni intensywną barwą zupy, tak różną od tych znanych z codziennych obiadów, z chęcią sięgną po łyżkę. A my będziemy zadowoleni, że nasze dzieci zajadają się zupą przygotowaną z brokułów i zielonego groszku, której przyrządzenie jest tak proste.
Także szpinak nie kojarzy się dzieciom najlepiej. Warto go odczarować i przekonać siebie i pociechy, że może smakować pysznie! Pokuśmy się więc o przygotowanie Kosmicznych ślimaków – uwielbiane przez dzieci ciasto naleśnikowe z dodatkiem szpinaku podbije ich podniebienia. Poprośmy je, by same zawijały do ciasta szynkę i twarożek – będą zachwycone powstającymi w ich rękach zielonymi ślimakami. Nie mogą nie spróbować!
Bajecznie kolorowe
Dzieci niechętnie sięgają także po inne warzywa, które często kojarzą się im z tradycyjnymi kanapkami jedzonymi na śniadanie lub kolację. Dlatego koniecznie spróbujmy przemycić je w innej postaci – w daniach, które przypadną im do gustu. Takim pysznym sposobem na podanie dzieciom warzyw jest przygotowanie na obiad Potrawki z kurczaka z warzywami z dodatkiem pora, marchewki, pietruszki, selera. Prawdziwie warzywna kombinacja! Dzieci będą się zajadać! Smakowitą alternatywą będzie również Zapiekanka makaronowo-warzywna.
Jeśli chcemy natomiast podać dzieciom warzywa w postaci surowej, nieprzetworzonej, postawmy na ciekawą kompozycję na talerzu, która przykuje ich uwagę. Uśmiechnięte kotleciki to cielęcina przyozdobiona warzywami tworzącymi uśmiechniętą buzię – plastry pomidora, kawałki papryki i ogórka, natka pietruszki pozwolą dzieciom samodzielnie stworzyć prawdziwe dzieło sztuki!
Jeszcze innym sposobem na przekonanie dzieci do jedzenia warzyw jest przyrządzenie bajecznie kolorowej kompozycji. Czerwień pomidorków cherry i rzodkiewki, zieleń ogórka, i sałaty lodowej, cukinia, a do tego kulki mozzarelli to przepis na Sałatkę tagliatelle warzywne.
|