|
Dobrą bazę do marynaty stanowią musztarda i ketchup – zawierają one ocet, który idealnie rozluźnia strukturę mięsa, czyniąc je wyjątkowo kruchym. Poza tym ketchup i musztarda świetnie się łączą z wszelkimi przyprawami.
Bardziej oryginalne w smaku marynaty można przygotować z wykorzystaniem soi, miodu czy imbiru. Ważna uwaga odnośnie miodu – słodka marynata łatwo może się przypalić, dlatego nakładamy ją pod koniec grillowania, gdy mięso jest już niemal gotowe.
Mięso zazwyczaj marynuje się dzień przed grillowaniem i przechowuje w lodówce. Dla lepszego efektu można je ponakłuwać szpikulcem – dzięki temu marynata lepiej przeniknie w głąb mięsa.
Najlepszą marynatą do kurczaka jest jogurt, a to ze względu na zawarty w nim kwas mlekowy rozluźniający włókna i nadający kurczakowi soczystości. Jogurt łączymy z sokiem z cytryny, solą i czosnkiem. Reszta przypraw jest już kwestią gustu. Piotr Murawski poleca także naturalne Przyprawy do kurczaka Knorr, które pomogą nam szybko i prosto zamarynować mięso na grilla.
|