sole mineralne, węglowodany, białko, tłuszcze oraz witaminy z grupy B. Dlatego właśnie ich regularne spożywanie ma same zalety. Otręby owsiane wysokobłonnikowe obniżają poziom cholesterolu we krwi, zapewniają prawidłową przemianę materii i usuwają z organizmu toksyny. To chyba wystarczające powody, aby na stałe zagościły w Twojej diecie. I nie musisz ich jeść tylko z jogurtem! Poniżej podpowiadamy, aż 10 ich pysznych zastosowań w kuchni.
Otręby owsiane wysokobłonnikowe znajdują niezwykle szerokie zastosowanie w codziennej diecie. Mogą stanowić pyszny początek dnia, być lekką przekąską, dodatkiem do głównego dania oraz smakowitym i jednocześnie niezwykle zdrowym deserem. Nie wierzysz? Przekonaj się sama.
Na śniadanie proponujemy otręby owsiane z mlekiem lub jogurtem. Świetnym rozwiązaniem jest przygotowanie naleśników, bądź też koktajlu owocowego z ich dodatkiem. Otręby owsiane rewelacyjnie sprawdzają się także, jako dodatek do sałatek, sosów, mięsa oraz jako zamiennik bułki tartej do panierowania. Pieczeń wołowa z otrębami, czy też pita z grillowanym kurczakiem, warzywami i sosem jogurtowo-otrębowym zachwycą nawet najbardziej wymagające podniebienia. Otręby owsiane są także genialnym i zdrowym rozwiązaniem dla wszystkich łasuchów. Co powiesz na sernik na spodzie z otrąb owsianych, grillowane jabłka z miętowym cukrem i otrębami, bądź też brownie z ich dodatkiem?