|
Można z nich wyczarować w kuchni prawdziwe smakołyki. Jakie? Podpowiadają szefowie kuchni Knorr. Sezon niedługi, czasu mało, więc do dzieła!
Szukaj szparagów!
Pewnie nie raz i nie dwa ukradkiem spoglądaliśmy, jak prężą się na straganach lub sklepowych półkach i zastanawialiśmy się, jak można by się za nie zabrać. Czy trudno je przyrządzić? Z czym smakują najlepiej? Nasze wątpliwości rozwiewa Adrian Springer, szef kuchni Knorr z Niemiec. Dowodzi on, że szparagi dają nam w kuchni naprawdę szerokie możliwości, i zachęca, by przyrządzać je na wiele sposobów:
Grillowane szparagi. Smakują naprawdę wyśmienicie. Są chrupkie, a jednocześnie soczyste. Polubimy je za ich świeży smak przełamany nutą słodyczy. Zyska on na wyrazistości, gdy dodamy do szparagów posiekaną szalotkę lub czerwoną cebulę i skropimy sosem z oliwy i octu balsamicznego. Znakomite połączenie stworzą również Grillowane szparagi z cheddarem
Do sałatki. Szparagi znakomicie sprawdzają się jako składnik sałatek obok pomidorów, anchois i jajek na twardo. Warto także wypróbować Sałatkę z młodych ziemniaków w połączeniu z bukietem sałat i szparagami.
W duecie z truskawkami. To naprawdę hit! Kto jeszcze nie spróbował tego połączenia, powinien to zrobić jak najszybciej! Wzrok przykuwa piękne zestawienie barw na talerzu – intensywnej zieleni szparagów i głębokiej czerwieni dojrzałych truskawek, a smak zachwyca.
Jako przystawka lub dodatek do dań głównych. Także te role szparagi odegrają perfekcyjnie. Z dodatkiem sosu holenderskiego będą wyśmienitym towarzystwem dla cielęciny lub smażonej polędwicy wołowej. Z jajkiem. Duet z jajkiem jest znany, sprawdzony i smakowity. Jajka można przygotować w koszulkach, ugotować na twardo lub przyrządzić jajka sadzone. Nie potrzebujemy wiele czasu i innych składników – Szparagi z jajkami w sosie maślanym mogą stanowić samodzielną przekąskę. A dodatek łososia sprawi, że mamy już śniadanie dla smakosza.
Skubnij szpinak!
Szpinak wydaje się nam nieco bliższy niż szparagi, choć i on wielokrotnie kojarzy się przede wszystkim z papką bez smaku. A to wielkie nieporozumienie! Odpowiednio przyrządzony, świeży szpinak może być prawdziwą ucztą dla podniebienia! Odczarowuje go Remo Walder, szef kuchni Knorr ze Szwajcarii i proponuje kilka sposobów na pyszne wykorzystanie szpinaku w naszych kuchniach:
W sałatkach. Szpinak może zagrać w sałatce główną rolę, ale też możemy go dodać do miksu sałat. Znakomicie komponuje się z mnóstwem innych składników – z warzywami, serami, mięsem, makaronem, a nawet z owocami morza. Możemy zatem zaszaleć i z pomocą szpinaku przygotować na przykład Sałatkę szpinakową z niebieskim serem i soczystym kurczakiem, Sałatkę z szynki ze szpinakiem lub Sałatkę z tortellini i szpinakiem.
W towarzystwie owoców. Dla szpinaku owoce to naprawdę doborowe towarzystwo! O tej porze roku warto zestawić go z truskawkami – pyszna sałatka podbije serca naszych gości! Także rodzime maliny czy egzotyczne mandarynki i mango wspaniale komponują się ze szpinakiem, czyniąc jego smak bardziej wyrazistym. Przekonamy się o tym, przygotowując Sałatkę Viva Italia z dodatkiem mango i awokado. Duet szpinaku z owocami Remo Walder poleca przyprawić pieprzem cayenne, ostrą papryczką i kuminem oraz wzbogacić prażonymi orzechami lub pestkami dyni.
Po włosku. Szpinak duszony na oliwie przez krótki czas, z dodatkiem odrobiny czosnku i dużą ilością tartego parmezanu – taki sposób na podanie szpinaku proponuje Remo Walder, szef kuchni Knorr. Pychota! A może jajka po florencku, czyli gotowane w koszulkach, na szpinaku polane sosem holenderskim? Oto inspiracja na pyszne śniadanie!
Jako farsz. W takiej roli szpinak naprawdę uwielbiamy! Naleśniki, pierogi a nawet krokiety ze szpinakiem potrafią w mig zaspokoić nasze apetyty. Wypróbujmy więc przepisy na Pierogi ze szpinakiem i serem feta czy Krokiety ze szpinakiem i łososiem.
Smacznego zielonego!
|