|
Składniki:
2 filety z kurczaka
1 cukinia
1 bakłażan
1 papryka czerwona
1 papryka pomarańczowa
3 cebulki białe
3 ząbki czosnku
1 Jogurt Milandia z mascarpone 250 g Piątnica
sok z połówki limonki
sól, pieprz, papryka ostra
patyczki do szaszłyków
Sos ogórkowo-czosnkowy (tzatziki):
1 Jogurt Milandia z mascarpone 250 g Piątnica
3 ogórki świeże (gruntowe)
3 ząbki czosnku
sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
Marynata do mięsa: W misce mieszamy Jogurt Milandia, sok z limonki, posiekany czosnek, paprykę ostrą oraz sól i pieprz. Dodajemy oczyszczone z błon i pokrojone w kostkę filety z kurczaka. Dokładnie mieszamy z marynatą i odstawiamy do lodówki na minimum 2 godziny (najlepiej zamarynować mięso dzień wcześniej).
Przygotowanie sosu: Ogórka ścieramy na tarce o grubych oczkach, a następnie lekko odciskamy sok. Czosnek przeciskamy przez praskę, dodajemy do masy ogórkowej. Całość przyprawiamy solą i pieprzem, łączymy z Jogurtem Milandia. Tak przygotowany sos odstawiamy do lodówki na kilka godzin, aby nabrał smaku.
Patyczki do szaszłyków moczymy 30 minut w zimnej wodzie, w przeciwnym razie mogą się przypalić pod wpływem temperatury. W międzyczasie kroimy bakłażana, cukinię i cebulki w plastry lub półksiężyce, a paprykę w kwadraty. Przygotowujemy szaszłyki nadziewając kawałki kurczaka na przemian z pokrojonymi, kolorowymi warzywami. Nagrzewamy piekarnik do 230°C. Szaszłyki pieczemy ok. 30-40 min. tak, aby mięso było upieczone i pozostało soczyste. Podczas pieczenia szaszłyki od czasu do czasu obracamy, aby równomiernie się zarumieniły. Podajemy z sosem ogórkowo-czosnkowym.
|