Przyrządzanie sałatek to dla nas, domowych kucharzy, ogromna frajda. Możliwość komponowania składników, dobierania warzyw – lubimy to! Jednak często nie wiemy, jak doprawić sałatkę, jakim sosem dopełnić jej smak. Znakomitą pomocą w takiej sytuacji są sosy sałatkowe Knorr. Szefowie kuchni Knorr długo eksperymentowali, aż połączyli suszone warzywa, zioła i przyprawy w odpowiednich proporcjach i stworzyli wyjątkowe kompozycje, które sprawią, że nasze sałatki będą smakować doskonale! Dziś możemy wybierać aż z 8 przygotowanych przez nich Sosów sałatkowych Knorr.
Francuski szyk
„Polskie warzywa potrzebują francuskiego sosu” – twierdzi Sebastien Henri Grosdemange, szef kuchni Knorr we Francji. I dlatego stworzył Sos sałatkowy francuski winegret Knorr. Intensywny smak trybuli, lubczyku, gorczycy i białego pieprzu idealnie komponuje się z zieloną sałatą, pomidorami i oliwkami. Sos sałatkowy francuski winegret Knorr wspaniale uzupełni Czerwoną sałatkę, która nazwę swą zawdzięcza wchodzącym w skład kompozycji pomidorom, czerwonej papryce, czerwonej cebuli oraz sałacie radicchio o czerwonej barwie.
Greckie szaleństwo
Po składniki typowe dla swojej narodowej kuchni sięgnął także szef kuchni Knorr z Grecji, tworząc Sos sałatkowy grecki Knorr. „Połączyłem oregano, rozmaryn, kolendrę i cytrynę – wszystko w jednej torebce”- podkreśla Vasileos Mandros. Sałatka grecka z pomidorów, ogórków, oliwek i sera feta, którą wydawałoby się tak dobrze znamy, z tym sosem nabierze zupełnie nowego charakteru.
Włoska finezja
Wielbiciele kuchni włoskiej zachwycą się smakiem sałatek przygotowanych z pomocą Sosu sałatkowego włoskiego Knorr. Połączenie włoskich ziół: bazylii i tymianku oraz papryki i pietruszki to wyśmienite dopełnienie sałatki z pomidorów, cukinii i mozzarelli.
Czosnkiem w smak!
Tak, ten sos naprawdę uwielbiamy – do sałatek, zapiekanek, pizzy czy dań z grilla. Sosy sałatkowe Knorr: czosnkowy i czosnkowo-ziołowy znakomicie sprawdzą się w każdym z tych zastosowań. Aromatyczne połączenie czosnku i ziół sprawi, że sałatka ziemniaczana czy kompozycja z kapusty pekińskiej i pomidorów zachwycą zgromadzonych przy stole gości. Sos czosnkowy Knorr warto także dodać do Szynkowej sałatki z jabłkiem i serem, a sałatka colesław wzbogacona Sosem czosnkowo-ziołowym Knorr będzie smakowała wyśmienicie.
Pachnące zioła, pyszna mizeria
Aby dodać nieco pikantności naszym sałatkom możemy sięgnąć po Sos paprykowo-ziołowy Knorr. Połączenie suszonej papryki ze szczypiorkiem i pietruszką pasuje do sałatki z cykorii, pomidorów, zielonej sałaty i cebulki. Także kompozycja pachnącego koperku, pietruszki i szczypiorku w Sosie sałatkowym koperkowo-ziołowym Knorr podkreśli smak wiosennej sałatki z pomidorów, ogórków i zielonej sałaty.
A jako że przychodzi także czas, kiedy do obiadu przygotowujemy mizerię, szefowie kuchni Knorr polecają Sos sałatkowy do mizerii Knorr. Pasuje on również do wiosennych warzywnych kompozycji, np. sałatki z porów.