|
Sałatki zdecydowanie należą do dań zarówno prostych i smacznych, jak i efektywnych pod względem wizualnym. Warzywa skropione 100% czystym olejem rzepakowym olejem Rapso to perfekcyjne połączenie – dla smaku, oka i wymarzonej figury.
Samo zdrowie!
Sałatki posiadają wiele zalet. Są szybkie w przygotowaniu, niskokaloryczne i zdrowe. Świetnie sprawdzają się w roli kompana świadomego odżywiania oraz sojusznika w trudach związanych ze zrzuceniem wagi. Warzywa skropione olejem Rapso to duet idealny. Olej Rapso wyróżnia się doskonałymi właściwościami odżywczymi. W przeciwieństwie do zwykłego oleju, Rapso składem kwasów tłuszczowych przypomina oliwę z oliwek. Nie musimy się zatem obawiać o podwyższenie poziomu cholesterolu we krwi. Co więcej, olej Rapso bogaty jest w kwasy Omega 3, odpowiedzialne za obniżenie ryzyka chorób serca, pamięć i koncentrację oraz witaminę E, potocznie zwaną witaminą młodości. Dodatkowo, produkt Rapso - wolny jest od manipulacji genetycznych. Bez wątpienia, jego charakterystyczne właściwości są wynikiem starannej pracy zarówno na etapie wyboru surowca, jak i podczas procesu wytwarzania, przechowywania i finalnie butelkowania oleju.
Kolorowe możliwości
Przygotowanie sałatki to zadanie zarówno proste, jak i przyjemne. Możliwości i przepisów na ich przyrządzenie jest wiele, a jedynym ograniczeniem jest tak naprawdę nasza wyobraźnia i preferencje kulinarne. Aby zachować dietetyczną wartość sałatek wato jednak pamiętać o wyeliminowaniu tłustych i kalorycznych sosów. Olej rzepakowy marki Rapso będzie w tym wypadku idealnym substytutem ciężkich dodatków. Jego neutralny smak świetnie komponuje się z bukietem warzyw oraz innymi składnikami. Dodatkowym atutem jest także fakt, że olej ten jest bezwonny. Dzięki takim właściwościom przygotowywane przez nas sałatki zyskują indywidualny charakter i nie tracą na dietetyczności. Co więcej, częste spożywanie sałatek nie musi kojarzyć się z nudą. Urozmaicając potrawę ciekawymi dodatkami - łososiem, tuńczykiem, słodkimi owocami, bakaliami czy wyrazistymi w smaku serami - skroplonymi odżywczym, 100% czystym olejem rzepakowym marki Rapso zyskujemy apetyczną i zdrową kompilację smaków.
Naturalne składniki, w wybieranych przez nas daniach, to podstawa świadomego odżywania, odpowiadającego za dobre samopoczucie, odporność, ładną cerę i zgrabną figurę. Potrawami, które z pewnością powinny zagościć w naszym menu są zatem różnorodne sałatki – smaczne, zdrowe i atrakcyjne pod względem wizualnym. Wzbogacone 100% czystym olejem rzepakowym marki Rapso stanowią perfekcyjną kompozycję smaków.
Poniżej 2 przepisy:
Sałatka z Indykiem:
Składniki: pierś z indyka, pomidorki koktajlowe, ogórek zielony długi, czarne oliwki, mix sałat, mały kubeczek jogurtu naturalnego, 3 ząbki czosnku, słonecznik łuskany, grzanki ziołowe, pieprz, sól, papryka słodka, zioła prowansalskie, ocet winny, 4 łyżki oleju Rapso
Przygotowanie:
Pierś z indyka pokroić w nieduże kawałki, przyprawić solą, pieprzem, papryką słodką, dodać posiekane drobno 2 ząbki czosnku, następnie obsmażyć na złoto na 2 łyżkach oleju Rapso. Pomidorki koktajlowe kroimy na pół, ogórek zielony w pół plasterki, oliwki kroimy na plasterki. Mix sałat wykładamy na talerz, dodajemy pokrojone pomidorki, ogórek, oliwki, posypujemy ziarnami słonecznika i grzankami ziołowymi. Przygotowujemy sos jogurtowy: kubeczek jogurtu naturalnego doprawiamy solą, pieprzem, dodajemy pół łyżeczki cukru, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, 2 łyżki oleju Rapso i 1 łyżkę octu winnego, zioła prowansalskie. Sałatkę delikatnie polewamy sosem jogurtowym.
Sałatka Fantazja z krewetkami, orzechami serem złocistym i sosem malinowym
Składniki:
5 liści sałaty strzępiastej, 7 krewetek, 20 dkg malin, 1 cebula czerwona, 2 pomidory suszone, sól, pieprz, 4 łyżki oleju Rapso, Orzechy włoskie, 5 dkg Ser lazur złocisty, 2 łyżki wina czerwonego, 1 łyżeczka miodu, 5 oliwek, pomidorki koktajlowe żółte i czerwone
Przygotowanie:
Sałatę myjemy, suszymy, strzępimy. Na talerz wykładamy sałatę, na to połowę porcji malin, pokrojone pomidory suszone, cebulę pokrojoną, orzechy włoskie. Krewetki marynujemy w 2 łyżkach oleju Rapso, dodajemy bazylię suszoną, sól, pieprz i smażymy na patelni około 1 minuty. Po przestygnięciu dodajemy do sałatki. Z połowy malin robimy sos. Sos: Do rondelka wlewamy 2 łyżki oleju Rapso, dodajemy maliny i przesmażamy je, dodajemy miód w między czasie dolewamy wina czerwonego, aby uzyskać gęstą konsystencję. Całość przecieramy przez sito). Sałatkę polewamy sosem. Dodajemy ser lazur złocisty. Talerz dekorujemy oliwkami i pomidorkami koktajlowymi.
Smacznego!
|