Whoopies z serkiem Almette z gruszką i jabłkiem "a la Tatin" to doskonałe rozwiązanie. Przepis Davida Gaborioud – trenara kuchni francuskiej - jest niezwykle łatwy i szybki w przygotowaniu, a efekt – palce lizać!
Składniki dla 4 osób:
2 opakowania serka Almette z gruszką i jabłkiem
240 g mąki pszennej
0,5 saszetki proszku do pieczenia
120 g masła
180 g brązowego cukru (drobny)
1 jajko
100 ml mleka 2%
1 opakowanie gorzkiego kakao
1 małe opakowanie serka mascarpone
Przygotowanie:
Rozgrzewamy piekarnik do 180 °C. Ucieramy masło z cukrem tak, aby uzyskać puszystą masę. Dodajemy jajka, mąkę, proszek do pieczenia i kakao (może być bez). Całość delikatnie mieszamy, wlewając stopniowo mleko. Masę nakładamy na blachę przykrytą papierem do pieczenia. Do nakładania używamy rękawa cukierniczego, dzięki czemu powstają małe ciasteczka. Pieczemy przez 15 min. Wyciągamy z pieca i zostawiamy do wystygnięcia. W misce mieszamy mascarpone z serkiem Almette z gruszką i jabłkiem. Gotową masę nakładamy na ciasteczko przy pomocy rękawa cukierniczego i przykrywamy je drugim. Serwujemy na talerzu, po trzy ciasteczka na osobę.
Smacznego!