|
Chodź w większości przypadków, suszone owoce trafiają na nasze stoły razem z pysznymi domowymi wypiekami, to warto potraktować je jako wyzwanie do przyrządzenia ciekawych dań. Dodanie do potrawy suszonych owoców to prosty zabieg, który pozwoli cieszyć się zupełnie nowym smakiem i wyglądem przyrządzanego posiłku. Roladki z kurczaka z suszoną śliwką, curry z kurczaka z morelami, kaczka z żurawiną czy barszcz z morelami to jedynie propozycje. Dostępność różnych gramaturach umożliwia potraktowanie suszonych bakalii marki KRESTO, nie tylko jako produktów ułatwiających przygotowanie potraw, ale również jako zdrową alternatywę dla słodyczy. Stanowią bowiem pełną błonnika, witamin i mikroelementów przekąskę. 100, i 200 gramowe woreczki, które zmieścimy w kieszeni lub torebce sprawdzą się w pracy, szkole lub na wycieczce. 500 gramowe opakowania, z kolei przydadzą się w trakcie przygotowań do większych imprez.
Suszone owoce stanowią skoncentrowaną dawkę składników odżywczych. Dodają energii, pozwalają uzupełnić niedobory witamin
i mikroelementów. Oprócz węglowodanów, dostarczają do naszego organizmu błonnik, witaminy oraz sole mineralne. Ważną ich zaletą jest wysoka zawartość przeciwutleniaczy, które chronią przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. Warto wiedzieć, że zawarty w suszonych owocach potas pozwala zwalczyć skurcze mięśni, spowodowane wysiłkiem fizycznym. Potas ma również udział w zwiększeniu naszej sprawności umysłowej. Duża zawartość błonnika sprawia, że owoców suszonych nie powinno zabraknąć w diecie dbających o linię. W suszonych śliwkach jest go 7 razy więcej niż w świeżych. Suszone śliwki zawierają, co więcej dużo żelaza i fosforu, są bogate w witaminy A, C i E. Suszone morele, stanowią zaś cenne źródło beta – karotenu, który odpowiada za kondycję naskórka i wzmacnia włókna kolagenowe, zapobiegając starzeniu się skóry. Dodatkowo już cztery morele zaspokajają dzienne zapotrzebowanie na witaminę A, szczególnie cenną dla nastolatków, w okresie dojrzewania i występowania trądziku. Suszona żurawina, to z kolei owoc bogaty w witaminy C, A, B1, B2. Zawiera błonnik, pektyny, węglowodany oraz wiele mikroelementów m.in.: magnez, wapń, fosfor, potas, jod, żelazo. Jednak jej największą zaletą jest działanie antybakteryjne. Żurawina skutecznie zapobiega infekcjom dróg moczowych, dróg oddechowych, a także wspomaga organizm w walce z grypą.
Suszone bakalie w różnorodnych potrawach są niczym kropka nad i. Dodają niepowtarzalnego smaku i urozmaicają codzienne przepisy. Bakalie Kresto, marki uhoronowanej w lutym 2013 roku Godłem Polish Exclusive 2013, to także gwarancja jakości. Połączenie to z pewnością zaowocuje wspaniałymi osiągnięciami w kuchni.
autor: / źódło: / opracowanie:
Kresto
|