|
Składniki:
- 4 jaja
- 1 średniej wielkości kurczak
- 20 g Naturalnej Przyprawy do kurczaka pikantnej Knorr
- 1/2 kg serc i wątróbek kurzych
- 2 czerstwe bułki
- 1 szklanka mleka
- 1/2 kostki masła
- 1/2 pęczka pietruszki
- 1 łyżeczka majeranku
- sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
1. Umyj kurczaka i natrzyj go marynatą Knorr również w środku i odstaw w chłodne miejsce.
2. Oddziel białka i żółtka. Bułki namocz w mleku. Utrzyj masło z żółtkami, dodaj odsączoną bułkę, pokrojoną drobno wątróbkę i serca.
3. Białka ubij na pianę, dodaj do mięsa. Wymieszaj wraz z pietruszką, majerankiem i dopraw solą.
4. Tak przygotowanym farszem nadziej kurczaka i zaszyj otwór. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni około 90 minut, podlewając wodą.
Rada: Recepturę kurczaka po polsku możemy wzbogacić, dodając do farszu rodzynki lub zastępując pietruszkę koperkiem. Ponadto dawniej bułkę moczono nie w mleku, ale w śmietanie.
|