|
Assam to jeden z największych rejonów uprawy herbaty w Indiach. Jak twierdzą znawcy tego tematu, pochodzą stamtąd jedne z najlepszych odmian herbaty. Liście herbat pochodzących z regionu Assam łatwo rozpoznać po podłużnym kształcie. Ich napary są w kolorze pomarańczowym i głębokiej czerwieni. Mają cierpki smak, o dużej zawartości garbników i właściwości ściągających. Charakteryzują się lekko słodkawym, mocnym i aromatycznym posmakiem. Koneserzy herbaty uważają, że filiżanka herbaty Assam jest dobra na początek dnia, zwłaszcza do ciężkiego śniadania.
Wielbicielom mocnego i aromatycznego smaku polecamy herbaty z Cejlonu. Już od wieków herbata cejlońska ceniona jest za wyborny smak i niezrównany aromat, zyskując szczególne uznanie i rozgłos na całym świecie jako symbol najwyższej jakości. Herbaty cejlońskie pochodzą z pięciu regionów wyspy i występują pod różnymi postaciami: całych czarnych liści przypominających plecionkę, czasem rozgałęzionych, małych rozdrobnionych w kolorze ciemnobrunatnym lub czarnym zabarwieniu, stosowanych w produkcji herbat ekspresowych. Ich napary występują w gamie odcieni od pomarańczowego, poprzez ciemnoczerwony do miedzianego. Najmniejsze ich liście parzy się tylko przez 2 minuty, a liście występujące w całości przez 3-4 minut.
Jones Premium OP od firmy ZAS pochodzi z plantacji południowej części Sri Lanki. Do jej przygotowania wykorzystano duże listki, których szczególnie staranny dobór decyduje o doskonałej jakości smaku i aromatu herbaty. Dodatkowo Jones Premium OP jest pakowana bezpośrednio w miejscu zbiorów, co gwarantuje świeżość oraz utrzymanie wysokiej jakości produktu przez długi czas.
Yunnan to jedna z najbardziej znanych herbat na świecie, podobnie w Polsce. Jej miano wywodzi się od nazwy górzystej prowincji, z której pochodzi. Herbaciane krzewy tej chińskiej prowincji dają szerokie, grube, błyszczące i nieco wypukłe liście o głębokiej czerwonej barwie. One właśnie decydują o wyjątkowej jakości naparu.
|