|
Z najnowszych badań wynika, że dawka 40 gramów białka sojowego dziennie jest związana ze znaczącą redukcją zawartości E-selektyny i leptyny. Takiego działania nie obserwuje się po spożyciu takiej samej ilości białka pochodzącego z mleka krowiego.
Jeden z największych eksperymentów dotyczących tego zagadnienia został przeprowadzony przez naukowców z Tulane University School of Public Health and Tropical Medicine w Nowym Orleanie. Badanie miało na celu weryfikację wpływu suplementacji białkiem na biomarkery stanu zapalnego, dysfunkcję śródbłonka oraz adipocytokiny, czyli cząsteczki sygnałowe wytwarzane przez tkankę tłuszczową.
W badaniu wzięły udział 102 osoby obu płci, które zostały losowo przydzielone do trzech grup. Następnie przez 8 tygodni spożywali oni: pierwsza grupa – białko sojowe (40 g dziennie z 89,3 mgizoflawonów), druga grupa – białko pochodzące z mleka krowiego (40 g dziennie), zaś grupa kontrolna otrzymywała placebo w postaci 40 g kompleksu węglowodanów. W badaniu w grupie otzrymującej białko sojowe stwierdzono redukcję E-selektyny w stosunku do grupy otrzymującej białko mleka krowiego, a także redukcję leptyny w stosunku do grupy otrzymującej placebo.
Dotychczasowe badania dawały ograniczone i niespójne dowody na wpływ protein soi na funkcjonowanie układu sercowo – naczyniowego. Do tej pory wykryto jedynie, że odgrywają one ważną rolę w obniżaniu poziomu cholesterolu oraz ciśnienia krwi. Najnowsze analizy potwierdzają pozytywne działanie protein soi na układ krążenia przez redukcję E-selektyny i leptyny.
Obecnie, by zmniejszyć ryzyko wystąpienia chorób serca, American Heart Association zaleca spożycie co najmniej 25 g białka sojowego dziennie oraz niskotłuszczową dietę.
Źródło: European Journal of Clinical Nutrition January 2013, Volume 67, Pages 58-63, “Effect of soybean protein on novel cardiovascular disease risk factors: a randomized controlled trial”Authors: C.M. Rebholz, K. Reynolds, M.R. Wofford, J. Chen, T.N. Kelly, H. Mei, P.K. Whelton, J. He
|