|
5. Dbaj o różnorodność. Jedz produkty, które regulują szybkość uwalniania glukozy do krwi
By nasza dieta była zdrowa i prawidłowo zbilansowana powinniśmy też dbać o różnorodność posiłków. Jak wzbogacać dietę, by zapobiegać cukrzycy?
– Żaden z produktów żywnościowych nie jest w stanie pokryć zapotrzebowania organizmu na wszystkie składniki odżywcze, dlatego tak ważne jest urozmaicanie diety. W prewencji cukrzycy i chorób dietozależnych, ale też generalnie w zdrowej diecie powinniśmy kłaść nacisk na bogactwo produktów pełnoziarnistych, surowych warzyw i owoców – mówi Agnieszka Piskała i wyjaśnia: Węglowodany złożone zawarte w produktach pełnoziarnistych powodują powolne uwalnianie cukrów do krwi, dzięki czemu nie wywołują w organizmie niebezpiecznych skoków glikemicznych. Surowe warzywa i owoce z kolei zawierają rozpuszczalny błonnik, który nie tylko zaspokaja głód i daje uczucie sytości na dłużej, ale również „zasysa” cukry proste w przewodzie pokarmowym, uniemożliwiając im przedostanie się do krwioobiegu. Codzienne spożywanie zalecanych przez Światową Organizację Zdrowia (WHO) 5 porcji warzyw i owoców jest niezbędne w zdrowej profilaktyce cukrzycy.
6. Uprawiaj sport!
Aktywność fizyczna to podstawa naszego zdrowia i dobrego samopoczucia. To również istotny czynnik w prewencji szeregu chorób, w tym cukrzycy.
– Sport jest doskonałym, naturalnym lekiem. Przyspiesza przemianę materii, reguluje poziom cukru we krwi, a jednocześnie pomaga zdrowo chudnąć lub zachować pożądaną masę ciała. Regularnie uprawiany zmniejsza ryzyko otyłości, chorób serca, raka, obniża cholesterol, zapobiega rozwojowi nadciśnienia tętniczego oraz wzmacnia mięśnie i kości. Jest też naszym sprzymierzeńcem w prewencji cukrzycy, jak i wsparciem dla osób cierpiących na to schorzenie – mówi Agnieszka Piskała i dodaje: Dla dobrej kondycji i zdrowia najważniejszajest regularność ćwiczeń fizycznych. Można przyjąć np. schemat 3/30/130 – czyli 3 razy w tygodniu, 30-minutowa aktywność fizyczna do uzyskania tętna 130. Oczywiście najlepsze efekty uzyskamy ćwicząc codziennie.
Z szacunków Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) wynika, że w 1985 roku na cukrzycę chorowało 30 mln osób na świecie, 10 lat później – 135 mln, a w roku 2000 – 171 mln. Przewiduje się, że w roku 2030 liczba ta wzrośnie do 366 mln.
W 2011 roku, w Polsce wykryto cukrzycę u ponad 1,5 miliona osób. Chorych jest jednak znacznie więcej (ponad 2 mln). U 25% pacjentów stwierdza się powikłania cukrzycowe. Co 10 sekund na świecie diagnozuje się cukrzycę u dwóch osób, a jedna osoba umiera w następstwie tej choroby.
Według danych Międzynarodowej Federacji ds. Cukrzycy (IDF), na chorobę tę cierpi obecnie 230 milionów osób, z czego 25 milionów w Europie. 90% to chorzy na cukrzycę typu II.
Typy cukrzycy
Cukrzyca typu l — cukrzyca insulinozależna. Występuje u 10-15% osób chorujących na cukrzycę. Zwykle ujawnia się przed 40. rokiem życia. Ten typ cukrzycy jest powiązany z całkowitym lub prawie całkowitym brakiem wydzielania insuliny endogennej przez komórki β wysp trzustki.
Cukrzyca typu II — nieinsulinozależna. Jej przyczyną jest zaburzenie wydzielania insuliny przez komórki trzustki (niedobór insuliny) oraz wykorzystania insuliny przez tkanki (insulinooporność). Jednym z głównych środowiskowych czynników jej rozwoju jest otyłość (osoby otyłe stanowią około 80% populacji chorych na ten typ cukrzycy). Choroba występuje u 80-85% chorych. Zwykle ujawnia się u dorosłych.
Dopuszczalny a chorobowy poziom glukozy we krwi
Na czczo:
Do 110 mg/dl – wynik prawidłowy
110-125 mg/dl – wskazuje na nieprawidłową tolerancję glukozy
Powyżej 126 mg/dl – cukrzyca
Dwie godziny po posiłku:
poniżej 140 mg/dl – wynik prawidłowy
140-200 mg/dl – wskazuje na nieprawidłową tolerancję glukozy
Powyżej 200 mg/dl – cukrzyca
[1] Dane pochodzą z raportu Międzynarodowej Federacji Diabetologicznej (IDF), Atlas Cukrzycy zaprezentowany na 47. dorocznym spotkaniu Europejskiego Towarzystwa Badań nad Cukrzycą (EASD), Lizbona.
[2] Badanie przeprowadzone przez międzynarodowy zespół naukowców z uniwersytetów w Tennessee, Arkansas i Norweskiego Instytutu Badań Rolniczych, cytowane za Gazeta.pl, link: http://zdrowie.gazeta.pl/Zdrowie/ 1,101460,12526840,Czytanie_etykiet_cie_odchudzi_.html
|