W tym sezonie najlepsi polscy bariści przygotowali szeroką gamę chłodzących drinków kawowych w najmodniejszych kolorach nadchodzącego lata: przełamanej kawy miętą czy też bukietem owocowo – kwiatowym. Modowe inspiracje dla kawowych koktajli to wakacyjny hit proponowany przez markę
MK Café.
Kawowe orzeźwienie
Latem szukamy przede wszystkim orzeźwienia, ale chętnie też eksperymentujemy z nowymi smakami, sięgamy po wiele świeżych składników, a kawę często podajemy na zimno lub z lodami. W tym sezonie obok tradycyjnej kawy mrożonej czy greckiej frappe - bariści proponują nowe odmiany kawowych smaków. Nawiązują one bezpośrednio do letnich modowych trendów, przede wszystkim dwóch najmodniejszych kolorów - mięty i oranżu oraz bogatych kwiatowo–owocowych motywów. Miętowe orzeźwienie i owocowe nuty – stały się podstawą niezwykłych koktajli kawowych proponowanych miedzy innymi przez markę przez MK Café.
Jaką kawę mrozić?
Do letnich koktajli bariści polecają kawę rozpuszczalną. Jak żadna inna nadaje się na letnie wypady: wygodna, łatwa do przygotowania zarówno w pomieszczeniach, jak i w plenerze. Dodaje energii w letni poranek i zachęca do spędzania czasu na świeżym powietrzu w gronie przyjaciół. W zależności od rodzaju przygotowywanych koktajli MK Café poleca kawę rozpuszczalną
„MK Café Premium” lub „MK Café Premium do picia z mlekiem” - a zatem doskonałą dla tych, którzy swój ulubiony kawowy napój chcą zabrać na wakacje.W każdym z modnych letnich koktajli tradycyjny smak kawowej esencji jest uzupełniony aromatycznym i kolorowym składnikiem.
Dodatki tylko w najmodniejszych kolorach nadchodzącego lata
W sezonie lato 2012 na wybiegach największych kreatorów mody królują przede wszystkim pastele: mięta oraz limonka. Najlepsi polscy bariści tworząc gamę koktajli kawowych dobierali składniki czerpiąc z inspiracji modowych.
Mięta. Według baristów MK Café to gwarant orzeźwienia. Wzmacnia koncentrację i niweluje rozkojarzeniu. Lody miętowe oraz likier miętowy w połączeniu z kawą tworzy niezwykłą kompozycję połączonych w jedność smaków, o których trudno zapomnieć.
Ananas i banan. Syropy i likiery owocowe - bananowy lub ananasowy, również mogą stać się podstawą wyjątkowego kawowego napoju. Aby smak owoców w pełni skomponował się z kawą warto dodatkowo wrzucić do miksera kawałki owoców, na przykład banana, następnie dodać ciepłą kawę rozpuszczalną MK Café, brązowy cukier i kruszony lód.
Truskawki. Musy owocowe, między innymi truskawkowy, dodane do kawy sprawią, że tradycyjny napój zyska nowy smak i niezwykły, zaskakujący wygląd.
Dzięki wyjątkowym i nietradycyjnym owocowym składnikom, kawa, która do tej pory miała kilka odcieni teraz zyskała nowatorski, modny kolor i aromat, zarezerwowany dotychczas dla innych letnich napojów.
Mistrzowskie receptury
Przepis na kawowy napój na lato to zatem kawa rozpuszczalna „MK Café Premium” lub „MK Café Premium do picia z mlekiem”, która sprawi, że koktajl staje się lekki. Owoce, musy owocowe`czy skórki owocowe dodadzą świeżości, a syropy i likiery smakowe wydobędą nieznane dotąd kawie barwy. Wszystkie poniższe wariacje na temat kawy latem poleca Mistrz Polski Baristów – Marcin Rusnarczyk. Dla wielbicieli kaw czarnych rekomenduje MK Café Premium, a dla miłośników latte czy cappucino MK Café Premium do picia z mlekiem.
Miętowe Orzeźwienie
Składniki:
· łyżeczka kawy rozpuszczalnej MK Café Premium do picia
z mlekiem
· 50ml gorącej wody (około 90 °C)
· 2 gałki lodów miętowych
· łyżeczka cukru
· 5 kostek lodu
· bita śmietana
· starte 2 kostki gorzkiej czekolady
· listek mięty.
Sposób przygotowania:
Do blendera wrzucić 5 kostek lodu, cukier, schłodzoną wcześniej kawę i lody miętowe - całość miksować, a następnie powoli wlać do szklanki. Na wierzch, nałożyć bitą śmietanę, posypać startą czekoladą i dodać listek mięty do ozdoby.
Najlepiej podawać w: wąskiej wysokiej szklance
Coffee Sweet Banana
Składniki:
· łyżeczka kawy rozpuszczalnej MK Café Premium do picia
z mlekiem
· 50ml gorącej wody (około 90 °C)
· 40-50ml mleka 3,2%
· 20ml likieru bananowego
· 1 banan
· 2 płaskie łyżeczki brązowego cukru
· kruszony lód
Sposób przygotowania:
Do miksera/shakera wrzucić kruszony lód, wlać wcześniej przygotowaną gorącą kawę i wrzucić pokrojonego w plastry banana. Wlać likier, mleko i na sam koniec dodać cukier. Wszystko mieszać w mikserze/shakerze na najwyższych obrotach przez ok 30sek, a następnie przelać do szklanki lub kieliszka.
Najlepiej podawać w: w wysokiej szklance
Kawa ananasowa
Składniki:
· łyżeczka kawy rozpuszczalnej MK Café Premium
· 50ml gorącej wody (około 90 °C)
· 100 ml soku ananasowego
· 1 - 2 łyżeczki cukru
· kilka kostek lodu
· 30g ananasa z puszki
· bita śmietana
Sposób przygotowania:
Kawę rozpuścić w wodzie i posłodzić. Do szejkera wrzucić lód, wlać napar oraz sok z ananasa i wszystko razem przez chwilę wymieszać. W przypadku braku szejkera wszystkie składniki umieścić w szklance i dokładnie wymieszać łyżką.
Na wierzch, nałożyć bitą śmietanę, i połączyć kilka cząstek ananasa.
Najlepiej podawać w: cienkiej wysokiej szklance
Lodowe espresso
Składniki:
· łyżeczka kawy rozpuszczalnej MK Café Premium
· 50ml gorącej wody (około 90 °C)
· 1 gałka lodów waniliowych
· 1 gałka lodów orzechowych
· 1 gałka lodów czekoladowych
· 30 ml likieru Adwokat
· Truskawka do dekoracji
· czekolada
Sposób przygotowania:
Do pucharka włożyć po gałce lodów. Następnie na lody wlać wcześniej przygotowaną gorącą kawę i polać likierem Adwokat. Udekorować truskawką i czekoladą startą na grubej tarce.
Najlepiej podawać w: pucharku lub dużym kieliszku z grubego szkła