Założenie książki jest proste: weź 5 produktów, a po 10 minutach przygotowań i 15 minutach gotowania przyrządzisz z nich wyjątkowe danie.
Jesteśmy dziś tak zabiegani, że trudno nam wygospodarować chwilę na proste przyjemności, takie jak gotowanie i wspólne posiłki z bliskimi. Często ulegamy pokusie i kupujemy gotowe dania po drodze z pracy, gdyż jesteśmy zbyt zmęczeni lub po prostu nie mamy pomysłu, co ugotować. Książka Gotujemy z 5 składników pokazuje, w jaki sposób przyrządzić znakomite danie przy minimalnym nakładzie pracy.
W pierwszym rozdziale, będącym wstępem do książki, autorzy zgromadzili cenne wskazówki, jak zaopatrzyć spiżarnię, lodówkę i zamrażarkę oraz jak wyposażyć kuchnię, żeby przygotowanie posiłków było jak najprostsze i jak najszybsze.
Kolejne rozdziały przynoszą pogrupowane tematycznie przepisy. Są wśród nich receptury na zupy, m.in. włoską minestrone, krem z zielonego groszku i pesto, pikantną zupę z chorizo i fasolą, na przekąski i przystawki, m.in. tartę z fetą, pesto i pomidorami, bruschettę z pomidorami i hummusem oraz sałatki, m.in. sałatkę z papają i makaronem ryżowym, sałatkę z wędzonego kurczaka z awokado i serem czy tajską sałatkę z wołowiną.
W książce Gotujemy z 5 składników znajdziemy również niezwykłe pomysły na dania mięsne, rybne i z owoców morza, wśród nich m.in. przepis na kurczaka tandoori, curry z wołowiny w stylu massaman, sznycle wieprzowe z salsą jabłkowo-miętową, smażoną wieprzowinę z grzybami, pieczonego łososia z zielonymi warzywami, tajskie kotleciki rybne, kalmary z pieprzem cytrynowym.
Sporą część książki stanowią przepisy na dania z makaronów, ryżu i kasz, a wśród nich: spaghetti alla vongole, gnocchi z sosem serowym, risotto ze szparagami i brokułami, makaron soba z łososiem i awokado.
Autorzy książki nie zapomnieli również o miłośnikach warzyw. W najnowszej publikacji wydawnictwa Reader’s Digest znajdziemy m.in. przepisy na lasagne z bakłażanów i szpinaku, zapiekanki z fasolą, warzywa w sosie satay i kotleciki warzywne.
Książka Gotujemy z 5 składników to również zbiór pomysłów na wyjątkowe desery, m.in. szybkie tiramisu, figi zapiekane z miodem, naleśniki z wiśniami czy gruszki z orzechami włoskimi i rodzynkami.
Ważną część książki stanowią porady wybitnych kucharzy, którzy zdradzają swoje sekrety. Dzięki nim dowiemy się, jak skrócić czas przygotowania posiłku, wykorzystać różne wersje przepisu lub nadać prostym daniom elegancki wygląd. Na końcu publikacji, w rozdziale Przepisy podstawowe, zebrano receptury na szybkie sosy, mieszanki przypraw i pasty, które, dodane do dań, zupełnie zmienią ich charakter.