w portalu  | na forum
szukaj w bazie kalorii
dla kobiet, o kobietach
kobieta, kobiety

kalkulatory dla kobiet:

testy dla kobiet:

Patronat medialny:

vortal o kobietach
Domowy chleb
data publikacji: 06-05-2012 r.
Domowe pieczywo: świeże, chrupiące, rumiane, pachnące, naturalne z ziarnami, pestkami dyni i słonecznika.
portal dla kobiet
serwis o kobietach
młynek do zbóż Mockmill
Uwielbiamy świeże, domowe, tradycyjne pieczywo, które jest doskonałym dodatkiem do wielkanocnych dań i mięs. KAMIS wprowadza pierwsze na rynku mieszanki ziół i przypraw do chleba w trzech wariantach: Przyprawę do chleba włoskiego, Przyprawę do chleba litewskiego, Przyprawę do chleba staropolskiego.

Nie jem pieczywa, bo się odchudzam - taki argument słychać coraz częściej. Czy faktycznie słusznie? Dlaczego chleb wykluczany jest z diety, jeśli syci i doskonale smakuje? Według badań, statystyczny Polak zjada rocznie coraz mniej chleba. Niektórzy w ogóle rezygnują z pieczywa, sądząc, że tuczy. Są też tacy, którzy kupują wyłącznie świeży chleb, inni spożywają tylko pieczywo razowe, sądząc, że białe jest bezwartościowe. Tymczasem, jak przekonują dietetycy chleb może być zdrowy. Szczególnie ten wypiekany własnoręcznie, kiedy dokładnie wiemy, jakie są jego składniki.

Chleb może poprawiać pamięć i koncentrację - pszenny i żytni chleb jest bogatym źródłem magnezu, który łagodzi objawy stresu i działa przeciwdepresyjnie, równoważy i kontroluje poziomy potasu, wapnia i sodu. Chleb może dbać o szczupłą sylwetkę - najwięcej błonnika zawiera chleb razowy i wbrew powszechnej opinii żaden chleb nie tuczy, o ile jemy go z umiarem. A ponadto chleb może chronić przed nowotworami - głównie ten wypiekany na zakwasie, zawiera kwas mlekowy, który ułatwia trawienie i zapobiega zaparciom.

Chleb - tradycja i nowoczesność
Pierwsze wzmianki o polskim chlebie sięgają króla Bolesława Chrobrego. Legenda głosi, że "Bolesław Chrobry, jadąc na spotkanie z Ottonem III, poczuł nagle miły zapach. Gospodarz domostwa, z którego się on unosił, poczęstował króla chlebem. Ten zaś, na pamiątkę wydarzenia, nazwał miejscowość Piekarami". Polski chleb od lat jest bardzo popularny na całym świecie, słyniemy z chleba najlepszej jakości, cenimy dobrej jakości chleb, dlatego coraz częściej pieczemy go samodzielnie w domu.

W ostatnich latach coraz bardziej popularne staje się... dzielenie się zakwasem. Jeśli zastanawiamy się, dlaczego tak trudno kupić chleb upieczony na naturalnym zaczynie, to szybko znajdziemy odpowiedź - wymaga to czasu. Warto podzielić się przygotowanym zakwasem, bo to najlepszy sposób, by zarazić przyjaciół wspaniałym zwyczajem samodzielnego przygotowywania chleba. Niewiele osób zdaje sobie sprawę z tego, jak łatwe jest własnoręczne przygotowanie chleba, kiedy ma się gotowy zakwas. Jeśli się postępuję zgodnie z przepisem, przygotowanie masy chlebowej to zaledwie kilkanaście minut plus oczywiście czas wyrośnięcia i pieczenia chleba. Własnoręcznie upieczony chleb może być doskonałym dodatkiem do potraw na Wielkanoc, a nawet więcej, w chlebie można podać wielkanocne potrawy, jak na przykład żurek.

KAMIS ułatwia samodzielne przygotowanie pieczywa. Wprowadza trzy wyjątkowe i aromatyczne mieszanki do chleba: do chleba włoskiego, do chleba litewskiego, do chleba staropolskiego. Ważnym składnikiem wszystkich Przypraw do chleba KAMIS jest czarnuszka. Nasiona czarnuszki używane są przede wszystkim do pieczywa, nadając mu unikalny aromat oraz go wzbogacając. Czarnuszka ma charakterystyczny orzechowy, nieco cierpki smak, z delikatną nutą maku i pieprzu. Przyprawy do chleba KAMIS są uniwersalne w zastosowaniu - zarówno do chleba na drożdżach, jak i na zakwasie. Urozmaicone są aromatycznymi dodatkami, m. in. suszonymi pomidorami, kminkiem, czosnkiem, rozmarynem. Na każdej torebce można znaleźć kompletny przepis na wyśmienity chleb, dzięki czemu jego przygotowanie jest naprawdę łatwe. Mieszanki są proste w zastosowaniu i nadają przygotowanemu pieczywu aromat i charakter.

Przyprawa do chleba włoskiego KAMIS
Klasycznym włoskim pieczywem jest ciabatta, która swój charakterystyczny smak zawdzięcza oliwie, przyprawom i włoskiemu zaczynowi, zwanemu bigą. Przyprawa do chleba włoskiego KAMIS to mieszanka przypraw, ziół i czarnuszki z dodatkiem suszonych pomidorów. Dzięki nim pieczony domowym sposobem chleb zyska niepowtarzalny, włoski smak. Mieszankę można stosować niezależnie od rodzaju użytej mąki i do każdego rodzaju chleba, zarówno przygotowywanego na zakwasie, jak i na drożdżach. Jedna torebka wystarczy na 1 kg mąki. W skład mieszanki wchodzi: pomidory, czosnek, bazylia, czarnuszka, rozmaryn i tymianek.
Przyprawa do chleba włoskiego KAMIS, 17 g, cena na półce: 1,99 zł.

Przyprawa do chleba litewskiego KAMIS
Chleb litewski to typowy chleb żytni. Gesty, ciemny, lekko wilgotny i koniecznie z dodatkiem kminku. Przyprawa do chleba litewskiego z kminkiem KAMIS to mieszanka przypraw na bazie czarnuszki, dzięki której pieczony w domu chleb zyskuje wyrazisty smak i aromat. Mieszankę można stosować niezależnie od rodzaju użytej mąki i do każdego rodzaju chleba, zarówno przygotowywanego na zakwasie, jak i na drożdżach. Jedna torebka wystarczy na 1 kg mąki. W skład mieszanki wchodzi: kminek, majeranek, czarnuszka, cząber i oregano.
Przyprawa do chleba litewskiego KAMIS, 15 g, cena na półce: 1,99 zł.

Przyprawa do chleba staropolskiego KAMIS
Chleb staropolski to jasny, pszenny chleb o chrupiącej skórce i delikatnym smaku. Przyprawa do chleba staropolskiego KAMIS to starannie przygotowana mieszanki ziół i przypraw na bazie czarnuszki, aby chleb smakował wyśmienicie. Mieszankę można stosować niezależnie od rodzaju użytej mąki i do każdego rodzaju chleba, zarówno przygotowywanego na zakwasie, jak i na drożdżach. Jedna torebka wystarczy na 1 kg mąki. W skład mieszanki wchodzi czarnuszka, majeranek, rozmaryn, oregano i tymianek.
Przyprawa do chleba staropolskiego KAMIS, 15 g, cena na półce: 1,99 zł.


autor: / źódło: / opracowanie:
Kamis S.A.
ostatnio dodane:


Czym są karotenoidy?Jak uniknąć próchnicy?Ślubny manicureCellulit i rozstępy pokonaneJak opanować nerwy przed rozmową kwalifikacyjną?Zdrowo i bez chemii
pokrewne forum:

Moje gotowanie
przeczytaj także:

Miłość to najsilniejszy narkotyk
Jak w 31 dni zwalczyć objawy choroby
Sztuka Shinrin-yoku
Jestem taka piękna
Rekrutacja do małej firmy
Burgery w amerykańskim stylu na grilla
Soczysty kurczak z grilla
Pewnego lata w Szczepankowie
Powerbank duchowy
Dość katolipy!
Czarujący świat Spark Silver Jewelry
Zestaw do masażu antycellulitowego
Czy lojalność wobec pracodawcy popłaca?
Lista warzyw i owoców zatrutych pestycydami
Historia Bez Cenzury powraca z nową książką!
Antyoksydanty w herbacie
Odporność Twojego dziecka na 6+
O co zapytać podczas rozmowy kwalifikacyjnej?
CV do poprawki



zaloguj się aby napisać pierwszy komentarz do artykułu Domowy chleb



Ostatnio na forum: (wątki i komentarze)

Wiadomość dla Forumowiczów :)
jak zajsc w ciaze??
Napiszmy razem opowiadanie...
Czy mogę być w ciąży? Czy mogę być w ciąży?
Forum panieńskie 2007-2008
orgazm za orgazmem :)
Jestem mamą :)
szkolna miłość z ławki po latach... co robić? :)
Skojarzenia
Dokończ wyraz - zabawa
Linux..... czy ktoras z was uzywa
Na poprawę humoru!
Laptop dla najmłodszych
Torbiel a ciąża
Moda męska na brytyjskich targach
Makijaż codzienny i wieczorowy
Pamiętnik przyszłych mam - rady i porady :-)))
"Kalendarz dni płodnych" - Wasze opinie
Cudowny pierwszy pocałunek
Czy jestem w ciąży?
Trichotillomania
krwawienie po stosunku
Karta czy gotówka?
sex a spowiedź
Nowa Gwiazdka .
"Ile kalorii jeść, aby schudnąć?" - Wasze opinie
Nigdy nie miałem dziewczyny...
Zapalenie pęcherza
praca w mcdon..... itp
Test na czystość
Jaką lodówkę???
mój mąż znowu wyjeżdza ...
Podwójne działanie przeciwzmarszczkowe
Pomarańcza i wanilia
Brak ochoty na seks...
Dania mrożone
Łosoś po francusku Frosta
Jedwab w płynie
Nowa kolekcja czasomierzy
Makijaż z utrwalaczem - uczulenie?
Ostatnio dodane artykuły:

Cellulit i rozstępy pokonane
Cellulit i rozstępy pokonane
Jak opanować nerwy przed rozmową kwalifikacyjną?
Jak opanować nerwy przed rozmową kwalifikacyjną?
Zdrowo i bez chemii
Zdrowo i bez chemii
Lista warzyw i owoców zatrutych pestycydami
Lista warzyw i owoców zatrutych pestycydami
Sztuka Shinrin-yoku
Jestem taka piękna
Rekrutacja do małej firmy
Burgery w amerykańskim stylu na grilla
Soczysty kurczak z grilla
Pewnego lata w Szczepankowie
Powerbank duchowy
Dość katolipy!
Czarujący świat Spark Silver Jewelry
Zestaw do masażu antycellulitowego
Czy lojalność wobec pracodawcy popłaca?
Historia Bez Cenzury powraca z nową książką!
Antyoksydanty w herbacie
Odporność Twojego dziecka na 6+
O co zapytać podczas rozmowy kwalifikacyjnej?
CV do poprawki
Czekolada i dżem
Technologia cyfrowa niszczy wzrok!
Zdrowa alternatywa dla napojów z cukrem
Zachowaj młody wygląd na dłużej
Wartka akcja, szybkie pościgi i masa śmiechu!
Jak dbać o skórę powiek?
Jak urządzić wnętrze z myślą o pupilu?
Moda ślubna 2018
Dziewczyna we mgle
Zachwycające rzęsy
Mokrego Dyngusa!
Życzenia wielkanocne
Przygotuj śniadanie inaczej niż zwykle!
Wiosenne porządki
Co wielkanocny zajączek przyniesie maluchom?
Sprzątanie wolne od chemii!
Dlaczego warto pić zieloną herbatę na wiosnę?
Test lakierów żelowych
Wody perfumowane - test
Danie na wielkanocny obiad
Wielkanoc na świecie
Jak często trzeba badać wzrok?
Fryzura gotowa w 2 minuty
Makarony – wartościowa baza wiosennego menu
Jak zadbać o swoje ciało wiosną?
Dlaczego warto jeść buraki?
Czym są antyoksydanty i gdzie ich szukać?
Tydzień Czystych Okien
3 rzeczy, których Twoje dziecko nie nauczy się z podręczników
Jak zacząć szukać nowej pracy po zwolnieniu?
Fleksitarianizm
Piekarnik czy kuchnia wolnostojąca?

Cookies: podczas przeglądania naszych stron oraz w trakcie logowania portal http://www.byckobieta.pl tworzy niewielkie pliki cookies. Zapisuje w nich wyłącznie informacje umożliwiające korzystanie z portalu, oraz z forum.

Artykuły oraz zdjęcia umieszczone w portalu ByćKobietą.pl są chronione prawami autorskimi. Kopiowanie jest dozwolone wyłącznie za zgodą Autorów. Redakcja ByćKobietą.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych na forum oraz w komentarzach artykułów.

Zrób sobie super prezent na wakacje! | Polub ByćKobietą na Facebooku

© 2006-2024 ByćKobietą.pl - portal dla Kobiet
skrypt forum: © phpBB