To niewątpliwie jedna z najsmaczniejszych sałatek, które na stałe wpisały się we włoskie tradycje kulinarne. Co więcej, jej przygotowanie zajmuje dosłownie kilka minut, a efektownie podana zachwyca nawet najwybredniejszych smakoszy. Pomysł na sałatkę Caprese, bo o niej mowa, zrodził się ok. 1950 roku na położonej na południe od Neapolu wyspie Capri, jednej z najpiękniejszych i najromantyczniejszych wysp Morza Tyrreńskiego. Bardzo szybko stała się ona jedną z najpopularniejszych przystawek we Włoszech – i nie tylko. Sekret tej prostej sałatki tkwi w idealnym połączeniu subtelnej mozzarelli, dojrzałych pomidorów, aromatycznej bazylii oraz delikatnej oliwy z oliwek extra vergine, oczywiście tłoczonej na zimno. Aby poczuć słońce Włoch w przededniu polskiej wiosny, potrzebujemy:
Składniki:
ser mozzarella; dojrzały pomidory; świeża bazylia; kilka łyżek oliwy z oliwek extra vergine Olitalia; ocet winny; świeżo zmielony pieprz;
Sposób przygotowania:
Mozzarellę i pomidory kroimy w plastry, by następnie ułożyć je dekoracyjnie na talerzu. Możemy komponować naprzemiennie plaster pomidora i sera, możemy także stworzyć ciekawszą wizualnie piramidkę. Oliwę z oliwek extra vergine Olitalia mieszamy z odrobiną octu winnego oraz z pieprzem i skrapiamy składniki. Całość posypujemy świeżą bazylią – i gotowe.
Jeśli chcemy dodatkowo uatrakcyjnić sałatkę caprese, możemy użyć pomidorków koktajlowych oraz malutkich kuleczek mozzarelli i stworzyć szaszłyki – z pewnością będą prezentować się wyśmienicie.
Sałatka caprese idealnie smakuje z grzankami i czerwonym winem. Smacznego!