Szacuje się, że liczba osób dotkniętych cukrzycą typu 2. – insulinoniezależną – będzie stale rosła. Na szczęście ten rodzaj choroby można kontrolować jedynie dzięki przestrzeganiu zbilansowanej diety i zdrowemu trybowi życia. Dlatego właśnie wiedza na temat zrównoważonego odżywiania się jest niezbędna, by zachować zdrowie.
W książce, oprócz istotnych danych na temat cukrzycy, zawarte są kluczowe informacje o diecie wynikające z najnowszych badań. Znajdziesz w niej przykładowy plan posiłków na każdy dzień, indeks glikemiczny wielu produktów spożywczych, rady na temat zakupów i planowania menu, oraz – przede wszystkim – ponad 100 przepisów z określonym indeksem i ładunkiem glikemicznym na pyszne i zdrowe potrawy.
Od pomysłów na śniadania, zdrowe przekąski i przystawki, poprzez przepisy na dania z drobiu, ryb, warzyw i roślin strączkowych oraz zbóż, aż do pysznych sałatek, sosów i dressingów, wspaniałych deserów i napojów – poradnik pomoże w zaplanowaniu menu na wszystkie okazje.