|
Zazwyczaj drinki na bazie herbaty przygotowuje się na zimno i choć w niektórych przepisach podstawę stanowi ciepły napar, nie mają one wiele wspólnego z rozgrzewającą góralską herbatką, popularną wśród narciarzy. Przygotowanie takiego napoju to trudna sztuka, której istotą jest takie łączenie smaków oraz wyczucie proporcji, aby podkreślić smak herbaty a jednocześnie wkomponować weń inne nuty smakowe.
Popularyzacji tej trudnej sztuki służą organizowane co roku przez markę Dilmah Mistrzostwa Sommelierów, których celem jest wyłonienie sommeliera, barmana lub kelnera, który w sposób mistrzowski przygotuje herbatę, w tym również drinki z jej wykorzystaniem. W bieżącym roku zwycięski napój alkoholowy na bazie herbaty Dilmah Maroccan Mint Green Tea i rumu skomponowała Ewelina Jaworska z radomskiej Pivovarii zaś w jednej z poprzednich edycji konkursu jurorów zachwycił przepis na drinka na bazie herbaty jaśminowej i koniaku autorstwa Adama Karkowskiego z łódzkiej Costa del Mar.
Herbata z racji swojego bogactwa smaków może być też podstawą do przygotowania wyśmienitych mocktaili i bezalkoholowych drinków. Są one doskonałą propozycją na sylwestrową zabawę, bowiem nie każdy może bądź lubi spożywać napoje zwierające procenty.
Poniżej przedstawiamy sylwestrowe propozycje na bezalkoholowe drinki przygotowane na bazie herbaty autorstwa holenderskiego barmana Roberta Schinkela:
Energetyczny Mocktail
100 ml zmrożonej herbaty Dilmah Mint
30 ml naturalnego soku jabłkowego
10 ml świeżego soku z limonki
15 ml syropu cukrowego
12 listków świeżej mięty
5 cienkich plasterków limonki
kruszony lód
dekoracja: kilka plasterków jabłka i gałązka mięty
Romantyczny Sorbet
100 ml zmrożonej herbaty Dilmah Cherry & Almond
40 ml soku z czerwonego grejpfruta
20 ml syropu cukrowego
duża łyżka sorbetu cytrynowego
kostki lodu
dekoracja: gałązka porzeczek i kilka plasterków cytryny
Wysoką szklankę wypełnić do połowy lodem, wlać sok i syrop cukrowy, dodać sorbet, całość zalać herbatą
autor: / źódło: / opracowanie:
Dilmah
|