|
Gęsinę przyrządzano na wiele sposobów, podawano pasztety i smalec z gęsi, wędzone półgęski, krupnik na gęsi oraz pieczeń z jabłkami, śliwkami lub gruszkami i dodatkiem modrej kapusty. Na Kresach Wschodnich popularna była również potrawa zaczerpnięta z kuchni żydowskiej, czyli gęsi pipek. Mięso gęsi, tak chętnie chowanej w przydomowych gospodarstwach jeszcze w XX wieku, ma bardzo dużo białka, żelaza oraz witamin. Gęsina jest nie tylko jednym z najzdrowszych, ale również najmniej kalorycznych mięs. Polska gęś owsiana zachwyca smakiem. Pieczona w ziołach lub z jabłkami doskonale smakuje na zimno i ciepło, można ją również udusić w winie lub podawać w galarecie.
Kaczka, obok gęsiny, uważana jest za najszlachetniejszy rodzaj drobiu. Gości na naszych stołach zazwyczaj z okazji wyjątkowych uroczystości rodzinnych. To tradycyjne, staropolskie danie jest jednocześnie wykwintne w smaku i łatwe do przygotowania. Mięso kaczki, mimo pieczenia, zachowuje soczystość i kruchość. Zwolennicy kaczki doceniają jej wyjątkowy smak i wybierają chętniej, niż pozostałe produkty drobiowe. Kaczka zapiekana z jabłkami lub pomarańczami, udekorowana żurawiną, to doskonała propozycja na bożonarodzeniowy lub noworoczny obiad. Wystarczy dobry przepis oraz sprawdzone składniki.
Na opakowaniach świeżej kaczki dostępnej w ofercie Grupy DROSED znajdziemy polecany przez producenta oryginalny przepis na kaczkę pieczoną w pomarańczach, który ułatwi przygotowanie smacznej i wyśmienitej potrawy. Inne ciekawe przepisy można znaleźć na stronie serwisu kulinarnego www.drobioteka.pl Należąca do Grupy DROSED firma Roldrob produkuje w Tomaszowie Mazowieckim gęś owsianą nagrodzoną godłem „Teraz Polska”, dostępną w wersji schłodzonej lub mrożonej oraz w formie elementów. Z myślą o wygodzie konsumentów, Grupa DROSED proponuje także gotową do pieczenia, przyprawioną już kaczkę z nadzieniem z jabłek produkowaną przez zakład Sedar w Miedzyrzecu Podlaskim.
DROSED poleca przepisy na potrawy z gęsi:
Soczysta gęś duszona w winie
Pierś gęsi natrzeć solą, pieprzem, majerankiem i odstawić na godzinę do lodówki. Następnie, na odrobinie oleju zrumienić z obu stron, podlać białym winem i dusić do miękkości pod przykryciem. Gdy pierś będzie miękka, wyjąć ją i odstawić. Powstały w garnku sos częściowo odparować, dodać łyżkę masła i wymieszać. Pierś pokroić w plastry, podawać z powstałym w trakcie duszenia winnym sosem i łyżką żurawiny.
Gęś pieczona z jabłkami
Gęś umyć, natrzeć majerankiem i odłożyć w chłodne miejsce na 12 godzin. Jabłka obrać i podzielić na ósemki. Włożyć je do środka gęsi i zszyć lub spiąć otwór. Bawełnianą nitką przymocować udka i skrzydła gęsi do korpusu i ułożyć w brytfance, na dno wlać kilka łyżek wody. Piec z zachowaniem proporcji: 1 godz. na 1 kg mięsa. Podczas pieczenia regularnie skrapiać mięso wodą, a gdy puści sok, podlewać je sosem i obracać w brytfance. Podawać z pieczonymi jabłkami oraz opiekanymi ziemniakami.
autor: / źódło: / opracowanie:
Drosed
|