|
Składniki:
Bulion warzywny 1 litr
Koncentrat Pudliszki z bazylią 4 łyżki
Pomidor świeży 1 szt
1 duża cebula
Czosnek 2 ząbki
Liście bazylii 8 szt
Cukier 1 łyżka
Sól, pieprz
Ciabata lub chleb żytni 3 kromki
Oliwa z oliwek do smażenia
Oliwa z oliwek extra vergine 2 łyżki
Sposób wykonania:
Pociętą w kostkę cebulę rumienimy w garnku na oliwie, dodajemy posiekany czosnek, koncentrat pomidorowy oraz cukier. Smażymy ok. 3-5 min. Następnie zalewamy bulionem. Do bulionu dodajemy grzanki z chleba, które wcześniej przygotowujemy w tosterze, opiekaczu ewentualnie na patelni i gotujemy ok. 20 min. Całość przecieramy i doprawiamy do smaku. Zupę posypujemy pokrojonym w kostkę pomidorem w kostkę (bez skórki i pestek), liśćmi bazyli i skrapiamy oliwą z oliwek.
|