|
Posiłek zjadany w przerwie między lekcjami odgrywa ważną rolę w żywieniu dzieci szkolnych, tym bardziej iż duża ich liczba w porannym pośpiechu nie zawsze zjada pełnowartościowe śniadanie. Wydatkowanie energii podczas nauki i pracy w szkole można porównać do pracy ludzi dorosłych, a dzieci, które nie spożywają pełnowartościowego posiłku, szybko się męczą, mają obniżoną sprawność i koordynację ruchową, mają problemy z koncentracją uwagi, zapamiętywaniem, a co za tym idzie, osiągają gorsze wyniki w nauce.
– Koniecznym warunkiem zdrowego rozwoju fizycznego i psychicznego każdego dziecka jest odpowiednie żywienie – wyjaśnia Aneta Czerwonogrodzka-Senczyna, dietetyk firmy Sante, wyłącznego dystrybutora produktów marki Alpro® soya w Polsce. – Składa się na nie, nie tylko odpowiednia częstość i ilość przyjmowanego pożywienia, ale przede wszystkim wartość odżywcza i jakość spożywanych produktów. Dodatkowo w okresie wzrostu i rozwoju młody organizm ma zwiększone zapotrzebowanie na energię i składniki pokarmowe niezbędne do budowy i prawidłowego funkcjonowania – dodaje Aneta Czerwonogrodzka-Senczyna.
Drugie śniadanie dla dziecka powinno być atrakcyjne nie tylko pod względem smaku, lecz także i pomysłowo przygotowane. Jeśli uczeń codziennie otrzyma zwykłą kanapkę, istnieje ryzyko, że przyniesie nietkniętą z powrotem ze szkoły, odda kolegom lub wyrzuci…
Ponieważ dzieci silnie reagują na bodźce wizualne, zachęcająca będzie dla nich forma posiłków o atrakcyjnych, różnorodnych kolorach, kształtach i konsystencji. Nieatrakcyjny wygląd potrawy potrafi skutecznie odebrać apetyt, dlatego warto zapakować posiłek w plastikowe pojemniczki, które doskonale chronią włożone do środka produkty.
Kolorowe warzywa pocięte w słupki rozweselą zawartość pudełka ze śniadaniem, a klasyczną bułkę możemy zastąpić zrolowanym wrapem lub naleśnikiem wypełnionym dżemem czy masłem orzechowym. Jako zielony dodatek do posiłku idealnie nadają się samodzielnie wyhodowane w domu kiełki. Dziecko może wybrać te, które preferuje: brokułów, soi lub rzodkiewki.
Rozwijający się organizm powinien otrzymać również odpowiednią dawkę wapnia. Jego źródłem są produkty Alpro® soya zawierające wysokiej jakości białko, wapń oraz witaminy B i D. Są one doskonałą alternatywą dla tradycyjnych produktów nabiałowych, nie zawierają laktozy i białek mleka krowiego. Napój sojowy Alpro® soya w małym, poręcznym opakowaniu ze słomką w sam raz nadaje się jako dodatek do drugiego śniadania dla dzieci w szkole: do wyboru są różne wersje smakowe napoju: waniliowy, czekoladowy i naturalny.
Urozmaiceniem drugiego śniadania są też słodycze i przekąski, które dzieci wprost uwielbiają, jednak starajmy się je ograniczać. Zdrowszym rozwiązaniem będzie ulubiony owoc, batonik zbożowy lub… kremowy deser. Desery Alpro® soya o smaku waniliowym, czekoladowym lub gorzkiej czekolady dostarczą dziecku potrzebnej do nauki i zabawy energii. Należy je przechowywać w temperaturze pokojowej, możemy je zatem bez obaw zapakować do szkolnego tornistra naszej pociechy.
|