|
Ponadto omega-3 przyśpieszają przemianę materii, tak więc organizm spala więcej tłuszczu i glukozy, dzięki czemu te substancje nie odkładają w organizmie. Omega-3 wzmagają poziom energii i zachęcają do podejmowania wysiłku fizycznego. To z kolei jeszcze bardziej przyspiesza przemianę materii. Tak wiec omega-3 odgrywają dużą rolę w utrzymaniu prawidłowej masy ciała (co jest bardzo istotne, gdy kobieta planuje ciążę), zwiększają wrażliwość organizmu na insulinę (zapobiega to powstawaniu cukrzycy w tym cukrzycy ciążowej). Ponadto omega-3 wykazują działanie przeciwzapalne, co chroni komórki organizmu przed uszkodzeniem. Zapotrzebowanie na te kwasy tłuszczowe wynosi 3 g dziennie. Żeby mieć pewność dostarczenia omega-3 w tej ilości należy spożywać ok. 300 g ryb tłustych w ciągu tygodnia.
SKŁADNIKI
· filet z ryby morskiej (dorsz, dorada, halibut)
· średnie młode ziemniaki
· ½ młodej cukinii
· ½ marchewki
· 1 gałązka tymianku, bazylii i koperku
· 1 cytryna
· sól, pieprz
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Umyć rybę, osuszyć ją, skropić sokiem z cytryny i odłożyć na 20 minut. Ziemniaki obrać i opłukać. Zależnie od wielkości pokroić je na ćwiartki lub w plastry, a wszystko po to, żeby nie przedłużać niepotrzebnie gotowania. Cukinię umyć, obrać i pokroić w paseczki. To samo należy zrobić z marchewką. Postępować zgodnie z instrukcją parowaru (najdłużej gotują się ziemniaki, a najkrócej warzywa i ryba).
Do wody, z której powstaje para warto dodać tymianek i bazylię. Rybę gotowaną na parze podajemy posypaną świeżym koperkiem i udekorowaną cytryną. Najlepiej nie używać soli, ale jeśli już musimy to zrobić, najlepiej dodać ją dopiero, kiedy ryba z warzywami na parze będzie na talerzu.
|