|
Zapotrzebowanie to jest jeszcze większe w okresie karmienia niemowlęcia piersią – o około 20 gramów dziennie w pierwszym półroczu oraz o około 15 gramów dziennie w następnych miesiącach karmienia. 60% ogólnej ilości dziennego zapotrzebowania na białko stanowi białko pochodzenia zwierzęcego, którego podstawowym źródłem jest mleko i jego przetwory oraz mięso zwierząt, drobiu i ryb. Pozostałe 40% powinno pochodzić z wartościowego białka roślinnego – na przykład z roślin strączkowych (fasoli, grochu, bobu, soczewicy) czy soi.
Składniki:
· 40 dag piersi indyka
· 2 kalarepy
· 1 cukinia
· 2 marchewki
· 1 czerwona papryka
· 1 łodyga selera naciowego
· 1 mała cebula
· 1 szklanka wody
· kilka pieczarek
· słodka papryka
· 1 liść laurowy
· 1 łyżka oleju
· sól, pieprz do smaku
· natka pietruszki do dekoracji
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Mięso należy umyć, osuszyć, pokroić w dużą kostkę, a następnie oprószyć słodką papryką, solą i pieprzem. Podsmażyć na posmarowanej olejem patelni teflonowej nie rumieniąc. Warzywa umyć, obrać i pokroić. Wszystkie warzywa z wyjątkiem cukinii zalać niepełną szklanką wody, dodać odrobinę soli, pieprzu, liść laurowy i dusić około 10 minut. Włożyć pokrojone pieczarki oraz cukinię i dusić jeszcze 10 min. Połączyć warzywa z mięsem, zagotować, dusić 5 min i przyprawić. Przed podaniem udekorować natką.
|