|
Sposób życia i jego jakość ulegają ciągłym przemianom. Jesteśmy coraz bardziej świadomymi konsumentami, a jednocześnie coraz częściej jadamy poza domem. W czasie kolacji z przyjaciółmi czy służbowego obiadu często zastanawiamy się, w jaki sposób przygotowano nasze danie i jakie składniki ono zawiera. Niejednokrotnie jednak krępujemy się o to zapytać. A przecież, jak mówi znane polskie przysłowie: „Kto pyta, nie błądzi”.
Wszystko, co chcielibyście wiedzieć o jedzeniu w restauracji, a boicie się zapytać
„Bądź odważny” - tak mówię swoim klientom - „i nie bój się pytać, czy możesz zamienić biały ryż na brązowy, chleb pszenny na żytni czy czekoladę i słodycze na owoce i orzechy. W najgorszym wypadku usłyszysz odmowę. Jednak jeżeli nie zapytasz, nie zyskasz nic, a poprzez samo zapytanie zwiększysz świadomość pracowników kuchni co do faktycznych potrzeb konsumenta – możliwości wyboru zdrowszych opcji” – mówi Tim Zobu, Reset Chef w klubie fitness One Element.
Przystawkowe pułapki
Wybierając się do lokalu często powtarzamy sobie, że zamówimy dania, które nie dostarczą nam zbyt dużo zbędnych kalorii i że dokonamy zdrowych wyborów żywieniowych. Niestety, rzeczywistość często weryfikuje nasze postanowienia i na talerzu pojawiają się zupełnie inne dania, niż zakładaliśmy. Idealnym przykładem są przystawki. Często stanowią rarytas, na który nie pozwalamy sobie w czasie domowych posiłków, dlatego tak bardzo kuszą nas w restauracjach. Małe, chrupiące, o cudownym zapachu, nęcą nas różnorodnością. Jednak dbając o zdrowe odżywianie powinniśmy ich unikać. Zapytaliśmy Luca den Bergha, szefa kuchni z Belgii, czym można je zastąpić. „Zacznij od zupy. Podczas posiłku poza domem jako przystawkę wybierz zupę jarzynową – to pozwoli Ci spożyć jedną z pięciu rekomendowanych porcji warzyw w jednym smacznym daniu”. Smacznie i zdrowo zarazem!
Zdrowsze odżywianie? Jak się do tego zabrać?
Mimo, że każdy z nas wiele słyszał i czytał o zdrowym odżywianiu, tak naprawdę nie wiemy, od czego zacząć. Przy odrobinie chęci i wprowadzeniu niewielkich zmian, możemy uzyskać efekty, na których nam zależy. Zmiany wprowadzaj stopniowo, ale trzymaj się tego, co postanowiłeś. Tim Zobu, Reset Chef w klubie fitness One Element mówi „Dobra wiadomość jest taka, że kiedy zaczniesz wprowadzać do swojej diety te małe zmiany, zarówno w domu, jak i podczas posiłku poza domem, to sam się zdziwisz, jak szybko dostrzeżesz efekt redukcji ilości kalorii i poprawę swojego samopoczucia”. Posłuchaj rad naszych ekspertów i zacznij się zdrowiej i rozsądniej odżywiać już teraz!
Unilever Food Solutions – kim jesteśmy
Na całym świecie pomagamy szefom kuchni i operatorom lokali różnej wielkości usprawnić pracę w kuchni – bez rezygnacji ze smaku czy kreatywności. Nasze profesjonalne produkty pod znanymi i lubianymi markami: Knorr, Hellmann’s czy Lipton wykorzystywane są w kuchniach w 74 krajach świata.
W branży spożywczej działamy już od 1880 r. Sami jesteśmy szefami kuchni. Rozumiemy kluczową potrzebę zachowania równowagi między chęcią zachwycenia gości a generowaniem zysku. Wiemy również, jak sprawić, aby menu było jeszcze bardziej świeże i ekscytujące, dostosowane do zmieniających się gustów gości.
|