|
Jak to zrobić z klasą? Ciekawych inspiracji, które pomogą zachwycić gości i będą udanym kulinarnym dowcipem, dostarczy marka Knorr.
Podobno Prima Aprilis świętowano już w starożytnym Rzymie. Niektórzy mężczyźni przebierali się w kobiece stroje i stroili sobie żarty z przechodniów. Dzień komicznych parad był częścią Weneraliów obchodzonych na cześć bogini Wenus. Atmosfera żartu podsycana była ucztami pod gołym niebem i śpiewem. Pierwsze wzmianki o 1 kwietnia jako dniu powszechnej wesołości pojawiły się w XVI wieku. Wtedy to władca francuski Karol IX przesunął datę Nowego Roku z 1 kwietnia na 1 stycznia. Zmiana, jaka zaczęła obowiązywać, doprowadziła do wielu komicznych pomyłek i dała początek nowemu świętu - Dniu Ryby. Jak można sobie wyobrazić, popularność święta prędko rozniosła się po Europie. W Anglii ochrzczono je Dniem Głupca, w Rosji - Dniem Śmiechu. W Polsce 1 kwietnia pozostał Prima Aprilis.
Kulinarna kreatywność
Od czego możesz zacząć? Najważniejsza jest dobra zabawa. Pobudź kreatywność. Spraw, żeby posiłek, który zaserwujesz swoim gościom był nietypowy i wywołał pozytywne zaskoczenie. Oto garść pomysłów, które możesz wykorzystać we własnej kuchni.
· Sporządź listę dań, która będzie zaskoczeniem dla rodziny. Zupa gulaszowa, w której nie ma mięsa, spaghetti z sosem z truskawek – połącz składniki, które pozornie do siebie nie pasują, albo po prostu usuń z dania jego podstawowy element
· Amatorom słodkości przygotuj banana z niespodzianką! Do jego przyrządzenia potrzebny jest jeden owoc, wykałaczka i odrobina soku z cytryny. Tajemnica tkwi w pokrojeniu banana bez obierania go ze skórki. Wbij wykałaczkę w banana i poruszaj nią tak, aby w środku wyciąć plasterek. Powtórz czynność 6-7 razy. Następnie posmaruj skórkę sokiem z cytryny, aby nakłucia nie ściemniały. Poczęstuj owocami przyjaciół. Zdejmą skórkę i znajdą… banana w plasterkach!
Obiad z uśmiechem
Sposobów na niebanalne, primaaprilisowe danie jest wiele. Jednym z nich jest przygotowanie tradycyjnej potrawy z nietypowych składników. Do przyrządzania popularnych gałek użyj delikatnego mięsa ryby. Zadziwisz domowników nietypowym przepisem, a przy okazji zaserwujesz oryginalne i smaczne danie.
Kolejną propozycją może być nietypowe udekorowanie potrawy. Przygotuj smaczną potrawkę z kurczaka z różnorodnymi warzywami – selerem, pietruszką, marchewką, porem i cebulą. Na koniec „kropka nad i”, czyli dekoracja. Oczy ułożone z oliwek, czerwone usta ze świeżej papryki i czupryna z porcji ryżu. Uśmiechnięty obiad z pewnością rozbawi gości.
|