w portalu  | na forum
szukaj w bazie kalorii
dla kobiet, o kobietach
kobieta, kobiety

kalkulatory dla kobiet:

testy dla kobiet:

Patronat medialny:

vortal o kobietach
Lekcje zdrowego smażenia
data publikacji: 31-03-2011 r.
O daniach smażonych często mówi się, iż są niezdrowe i ciężkostrawne. Jednak to nie sam proces obróbki termicznej, a niewłaściwa technika przyrządzania posiłku kształtuje taką o nich opinię.
portal dla kobiet
serwis o kobietach
młynek do zbóż Mockmill
Jak zatem smażyć, aby potrawy były smaczne, dietetyczne i pełne witamin wyjaśnia Marek Kapturzak, Manager ds. sprzedaży z firmy VOG Polska Sp.z.o.o.

Prawidłowe smażenie związane jest zarówno z odpowiednim doborem tłuszczu roślinnego, jak i metodą przygotowania potrawy. Aby danie z patelni cieszyło smakiem oraz nie wpływało negatywnie na nasze zdrowie oraz linię warto poznać tajniki jego umiejętnego sporządzenia. Marek Kapturzak z firmy VOG Polska Sp.z.o.o tłumaczy jak smażyć, aby zachować wartości odżywcze posiłków oraz zminimalizować ryzyko wchłaniania przez nie tłuszczu.

Lekcja nr 1 - Zwróć uwagę na skład oleju
Apetyczny wygląd, kuszący zapach i niepowtarzalny smak to główne zalety smażonych dań. Niestety posiłki przyrządzone taką metodą bywają często bardzo niezdrowe. Negatywnym efektem smażenia jest przedostawanie się do jedzenia produktów rozkładu tłuszczu, które uważane są za substancje szkodliwe dla ludzkiego organizmu. Jedynie umiejętna technika smażenia, na odpowiednim oleju minimalizuje ryzyko ich powstawania. „ Do smażenia zaleca się oleje roślinne, a przede wszystkim te o przewadze kwasów jednonienasyconych nad wielonienasyconymi. Kwasy jednonienasycone są zdecydowanie mniej podatne na utlenianie, zapewniają zatem wysoki stopień stabilności w temperaturze, w jakiej odbywa się proces smażenia, czyli zwykle ponad 150 do 200 stopni Celsjusza. Kwasy jednonienasycone względem wielonienasyconych powinny kształtować się w proporcji 2:1. Układ około 60 % kwasów jednonienasyconych w stosunku do ponad 30 % kwasów wielonienasyconych znajdziemy na przykład w oleju rzepakowym marki Rapso.” – uzasadnia Manager ds. sprzedaży z firmy VOG Polska Sp.z.o.o.

Lekcja nr 2 - Zwróć uwagę na sposób produkcji oleju i jego opakowanie
Do smażenia powinniśmy używać olejów tłoczonych na ciepło oraz rafinowanych, które mają wyższą temperaturę dymienia od tłoczonych na zimno bez wykorzystania procesu rafinacji. Ważne jest również, aby tłoczenie odbywało się bez ekstrakcji, czyli wypłukania oleju za pomocą środków chemicznych.„Tłoczenie na ciepło bez ekstrakcji jest to proces w trakcie, którego nasiona surowca są lekko rozgniatane, krótkotrwale rozgrzewane oraz oczyszczone za pomocą filtrów z wody, zanieczyszczeń i substancji powodujących zmętnienie. Następnie w wyniku rafinacji od oleju odseparowane zostają wolne kwasy tłuszczowe, które przyśpieszają procesy utleniania oraz jełczenia oleju oraz substancje, które pod wpływem ciepła ulegają niebezpiecznym dla zdrowia przemianom. Tłoczenie na zimno, natomiast odbywa bez podgrzewania ziarna oraz procesu rafinacji. W związku z nie oczyszczeniem tłuszczu nie może być stosowany do celów tzw. gorącej kuchni. Tłoczenie na ciepło z rafinacją bez sztucznych dodatków stosuje się na przykład w przypadku oleju marki Rapso.” - wyjaśnia Marek Kapturzak z firmy VOG Polska Sp. z.o.o. Co więcej do smażenia powinniśmy wybierać oleje roślinne, których opakowanie chroni zawartość przed szkodliwym działaniem światła, tym samym zapobiegając jego utlenianiu się. „Tłuszcz zjełczały w kontakcie z wysoką temperaturą może wytwarzać niebezpieczne dla zdrowia związki oraz negatywnie wpłynąć na smak i wygląd potraw. Warto więc zwrócić uwagę, aby butelka oleju służącego do smażenia wykonana została z ciemnego szkła, jak w przypadku oleju rzepakowego, do uniwersalnego stosowania, marki Rapso.” - dodaje ekspert z firmy VOG Polska Sp.z.o.o.

Lekcja nr 3 - Poznaj technikę smażenia
Smażone dania pięknie pachną i wspaniale smakują. Niestety niewłaściwie przyrządzone mogą stać się prawdziwą bombą kaloryczną. Aby smażone potrawy były jednocześnie smaczne, zdrowe i lekkostrawne, warto zwrócić uwagę na technikę ich przygotowania. Po pierwsze powinniśmy ograniczyć ilość tłuszczu wylewanego na patelnię. W tym celu zaleca się stosowanie naczyń z powłoką nieprzywieralną, która nie wymaga ciągłego uzupełniania niedoboru oleju oraz zapobiega przypaleniu się posiłku. Również czas przygotowania ma tutaj istotne znaczenie. „Proces smażenia powinien odbywać się jak najkrócej. Na skutek reakcji tłuszczu z wysoką temperaturą oraz tlenem na patelni powstają toksyczne związki chemiczne, które wnikają do potrawy, przez co staje się ciężkostrawna i niezdrowa. Dlatego też smażony produkt powinien być jak najczęściej przewracany, aby uniknąć jego nadmiernemu spieczeniu. Należy również pamiętać o odpowiedniej temperaturze oleju. Za słabo rozgrzany tłuszcz wnika do wnętrza potrawy, zwiększając tym samym kaloryczność posiłku, przegrzany natomiast wytwarza szkodliwe substancje oraz niszczy wartościowe składniki odżywcze potrawy.” – wyjaśnia Marek Kapturzak, Manager ds. sprzedaży z firmy VOG Polska Sp. zoo. Podstawą udanego smażenia jest również używanie świeżego oleju. Żywność przyrządzana na tłuszczu zużytym traci bowiem nie tylko na wyglądzie, ale przede wszystkim szkodzi zdrowiu, będąc przyczyną zatruć pokarmowych.

Odpowiednio dobrany olej oraz umiejętna metoda przyrządzania dań to główne zasady smażenia. Warto je poznać, aby bez wyrzutów sumienia cieszyć się smaczną, zdrową i lekkostrawną potrawą.

autor: / źódło: / opracowanie:
Rapso
ostatnio dodane:


Czym są karotenoidy?Jak uniknąć próchnicy?Ślubny manicureCellulit i rozstępy pokonaneJak opanować nerwy przed rozmową kwalifikacyjną?Zdrowo i bez chemii
pokrewne forum:

Moje gotowanie
przeczytaj także:

Miłość to najsilniejszy narkotyk
Jak w 31 dni zwalczyć objawy choroby
Sztuka Shinrin-yoku
Jestem taka piękna
Rekrutacja do małej firmy
Burgery w amerykańskim stylu na grilla
Soczysty kurczak z grilla
Pewnego lata w Szczepankowie
Powerbank duchowy
Dość katolipy!
Czarujący świat Spark Silver Jewelry
Zestaw do masażu antycellulitowego
Czy lojalność wobec pracodawcy popłaca?
Lista warzyw i owoców zatrutych pestycydami
Historia Bez Cenzury powraca z nową książką!
Antyoksydanty w herbacie
Odporność Twojego dziecka na 6+
O co zapytać podczas rozmowy kwalifikacyjnej?
CV do poprawki



zaloguj się aby napisać pierwszy komentarz do artykułu Lekcje zdrowego smażenia



Ostatnio na forum: (wątki i komentarze)

Wiadomość dla Forumowiczów :)
jak zajsc w ciaze??
Napiszmy razem opowiadanie...
Czy mogę być w ciąży? Czy mogę być w ciąży?
Forum panieńskie 2007-2008
orgazm za orgazmem :)
Jestem mamą :)
szkolna miłość z ławki po latach... co robić? :)
Skojarzenia
Dokończ wyraz - zabawa
Linux..... czy ktoras z was uzywa
Na poprawę humoru!
Laptop dla najmłodszych
Torbiel a ciąża
Moda męska na brytyjskich targach
Makijaż codzienny i wieczorowy
Pamiętnik przyszłych mam - rady i porady :-)))
"Kalendarz dni płodnych" - Wasze opinie
Cudowny pierwszy pocałunek
Czy jestem w ciąży?
Trichotillomania
krwawienie po stosunku
Karta czy gotówka?
sex a spowiedź
Nowa Gwiazdka .
"Ile kalorii jeść, aby schudnąć?" - Wasze opinie
Nigdy nie miałem dziewczyny...
Zapalenie pęcherza
praca w mcdon..... itp
Test na czystość
Jaką lodówkę???
mój mąż znowu wyjeżdza ...
Podwójne działanie przeciwzmarszczkowe
Pomarańcza i wanilia
Brak ochoty na seks...
Dania mrożone
Łosoś po francusku Frosta
Jedwab w płynie
Nowa kolekcja czasomierzy
Makijaż z utrwalaczem - uczulenie?
Ostatnio dodane artykuły:

Czym są karotenoidy?
Czym są karotenoidy?
Jak uniknąć próchnicy?
Jak uniknąć próchnicy?
Ślubny manicure
Ślubny manicure
Cellulit i rozstępy pokonane
Cellulit i rozstępy pokonane
Burgery w amerykańskim stylu na grilla
Soczysty kurczak z grilla
Pewnego lata w Szczepankowie
Powerbank duchowy
Dość katolipy!
Czarujący świat Spark Silver Jewelry
Zestaw do masażu antycellulitowego
Jak opanować nerwy przed rozmową kwalifikacyjną?
Czy lojalność wobec pracodawcy popłaca?
Zdrowo i bez chemii
Lista warzyw i owoców zatrutych pestycydami
Historia Bez Cenzury powraca z nową książką!
Antyoksydanty w herbacie
Odporność Twojego dziecka na 6+
O co zapytać podczas rozmowy kwalifikacyjnej?
CV do poprawki
Czekolada i dżem
Technologia cyfrowa niszczy wzrok!
Zdrowa alternatywa dla napojów z cukrem
Zachowaj młody wygląd na dłużej
Wartka akcja, szybkie pościgi i masa śmiechu!
Jak dbać o skórę powiek?
Jak urządzić wnętrze z myślą o pupilu?
Moda ślubna 2018
Dziewczyna we mgle
Zachwycające rzęsy
Mokrego Dyngusa!
Życzenia wielkanocne
Przygotuj śniadanie inaczej niż zwykle!
Wiosenne porządki
Co wielkanocny zajączek przyniesie maluchom?
Sprzątanie wolne od chemii!
Dlaczego warto pić zieloną herbatę na wiosnę?
Test lakierów żelowych
Wody perfumowane - test
Danie na wielkanocny obiad
Wielkanoc na świecie
Jak często trzeba badać wzrok?
Fryzura gotowa w 2 minuty
Makarony – wartościowa baza wiosennego menu
Jak zadbać o swoje ciało wiosną?
Dlaczego warto jeść buraki?
Czym są antyoksydanty i gdzie ich szukać?
Tydzień Czystych Okien
3 rzeczy, których Twoje dziecko nie nauczy się z podręczników
Jak zacząć szukać nowej pracy po zwolnieniu?
Fleksitarianizm
Piekarnik czy kuchnia wolnostojąca?

Cookies: podczas przeglądania naszych stron oraz w trakcie logowania portal http://www.byckobieta.pl tworzy niewielkie pliki cookies. Zapisuje w nich wyłącznie informacje umożliwiające korzystanie z portalu, oraz z forum.

Artykuły oraz zdjęcia umieszczone w portalu ByćKobietą.pl są chronione prawami autorskimi. Kopiowanie jest dozwolone wyłącznie za zgodą Autorów. Redakcja ByćKobietą.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych na forum oraz w komentarzach artykułów.

Zrób sobie super prezent na wakacje! | Polub ByćKobietą na Facebooku

© 2006-2024 ByćKobietą.pl - portal dla Kobiet
skrypt forum: © phpBB