kwiatów wywarami, naparami i maceratami z pokrzyw sprawia, że wzrasta ich odporność na choroby i ataki szkodników. Roślina ta może również zagościć w twoim jadłospisie. Zupa z tych parzących roślin, muffiny, naleśniki, suflety, ciastka są pyszne, zdrowe i łatwo je przygotować.
Z pokrzywy można także przygotować syropy, soki i napary, które mają zbawienny wpływ na nasz organizm: pomagają leczyć m.in. choroby reumatyczne, dolegliwości żołądkowe i anginę. Mają również doskonały wpływ na naszą urodę – poprawiają stan skóry, paznokci i włosów.
W książce znajdziesz informacje o pokrzywie i jej właściwościach, omówienie znaczenia pokrzywy w ogrodnictwie – w tym przepisy na gnojówkę, napar, wywar i macerat z pokrzyw, których używa się głównie w ogrodach ekologicznych. Autorka opisała również wpływ pokrzyw na zdrowie i urodę. Miłośnikom oryginalnych dań na pewno spodobają się przepisy kulinarne na dania z dodatkiem tej rośliny. Treść uzupełniają liczne kolorowe zdjęcia.