„Ciasta i desery” z serii „Gotowanie krok po kroku”, to książka, która pokazuje, że wypieki i inne słodkości można przyrządzić w prosty i szybki sposób. Przygotowanie każdego przepisu zostało nie tylko krok po kroku dokładnie opisane, lecz także przedstawione na efektownych, kolorowych fotografiach, które rozwiążą kuchenne dylematy typu: co to znaczy „na gładką masę” lub „czy aby na pewno ciasto powinno być takie grudkowate?”
Przepisy zawarte w książce zostały uporządkowane pod względem stopnia trudności, od najprostszych kremów i deserów, aż po wypieki wymagające większego nakładu pracy, takie jak amerykańskie doughnutsy czy pyszny torcik bezowy. Szczególnie warte polecenia są ciasto czekoladowe bez mąki i brownie. Przekonają nawet największych przeciwników pieczenia, bo po prostu... zawsze się udają. Różne warianty muffinów – m.in. bananowe, zbożowe i jabłkowe zachęcają do samodzielnego eksperymentowania z tradycyjnymi przepisami.
„Gotowanie krok po kroku. Ciasta i desery” to doskonały prezent zarówno dla tych, którzy dopiero rozpoczynają swoją przygodę z gotowaniem, jak i dla bardziej zaawansowanych miłośników kuchennych eksperymentów. Pierwszym na pewno spodoba się szczegółowość, prostota i jasność każdego przepisu, drudzy odnajdą w książce pomysły na nowe warianty tradycyjnych wypieków.