|
Karp od wieków niezmiennie gości na polskich stołach podczas wieczerzy wigilijnej i chyba niewiele osób pamięta, że ryba ta pochodzi z Azji Środkowej – a dokładnie dorzecza Morza Kaspijskiego i Czarnego. W Polsce hodowlę karpia prowadzono już w początkach XIII wieku, a obecnie odławia się ponad 20 tysięcy ton tych ryb rocznie. Polska jest pod tym względem wręcz światową potęgą.
Mięso karpia jest delikatne i zawiera 16-20% białka, które jest bardzo dobrze przyswajane przez organizm człowieka. Dodatkowo, w rybie występują niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu kwasy tłuszczowe, dlatego jest ona często polecana w diecie niskokalorycznej.
Przyprawa do karpia po polsku Appetita zawiera odpowiednio dobrane składniki nadające rybie wyjątkowy smak i aromat. W skład przyprawy wchodzi m.in.: pietruszka, imbir, cebula, czosnek, gorczyca, pieprz czarny oraz czerwony, liść laurowy i mięta.
Na odwrocie opakowania Appetita poleca nietuzinkowe przepisy na Karpia po polsku oraz Karpia piwnego, pozwalające przygotować smaczną i atrakcyjną potrawę dla całej rodziny.
|