Składniki dla 6 - 8 osób:
1/2 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki mąki krupczatki
75 g masła
1/3 szklanki Cukru Królewskiego do wypieków
2 łyżki śmietanki
200 g serka mascarpone
1 łyżka trzcinowego Cukru Królewskiego
½ laski wanilii
300 g malin
Przygotowanie:
Mąkę pszenną, krupczatkę oraz Cukier Królewski do wypieków mieszam z masłem i śmietanką. Gotową kulkę ciasta wkładam do lodówki na 30 minut. Następnie podsypując mąką, wałkuję na grubość około 3 mm i wkładam do formy na tartę. Nadmiar ciasta odcinam, a spód nakłuwam widelcem. Piekę w piekarniku z termoobiegiem około 15 minut, aż się przyrumieni w temperaturze 180° C. Po ostudzeniu wykładam na ciasto warstwę serka mascarpone zmieszanego z łyżką trzcinowego Cukru Królewskiego i nasionkami z laski wanilii. Na serku układam świeże maliny.
Kasza manna z jagodami