|
Składniki:
500 g mąki pszennej
200 gram masła lub margaryny
200 g letniej śmietany kremówki 30%
130 g cukru
3 jajka
1 paczka suszonych drożdży
1 paczka cukru waniliowego
szczypta soli
kilka kropli aromatu cytrynowego
szklanka bakalii firmy BAKALLAND (rodzynki, suszone śliwki, suszone morele)
garść płatków migdałowych Bakalland
Przepis:
Drożdże wymieszać z łyżeczką cukru, wlać ciepłą śmietanę i zostawić pod przykryciem do wyrośnięcia. Do miski z mąką wsypać cukier, cukier waniliowy, szczyptę soli, aromat, jajka, rozczyn drożdżowy oraz stopiony i przestudzony tłuszcz. Wyrobić mikserem z końcówkami do zagniatania na najniższych obrotach, potem zwiększyć moc. Kulę ciasta odstawić pod przykryciem w ciepłym miejscu aż podwoi swą objętość. Całość połączyć z rodzynkami, suszonymi śliwkami i morelami firmy BAKALLAND. Formę wysmarować masłem, posypać tartą bułką i napełnić ciastem. Piec ok. 40 min w temp. 190°C. Po wyjęciu cisto polukrować i udekorować migdałowymi płatkami.
|