|
Sposób przygotowania potrawy:
Połóż na patelni pociętą na grube paski słoninę lub boczek. Wytop tłuszcz i wyjmij z niego skwarki. Dodaj smalec, a następnie wrzuć pokrojoną w grube plasterki cebulę. Zeszklij cebulę na złoty kolor, uważając, by się nie przypaliła. Do dużego garnka wypełnionego niewielką ilością wody dodaj pokrojoną w szerokie paski paprykę, a także paprykę w proszku (zarówno słodką, jak i ostrą). Dosyp soli i duś na małym ogniu przez max 10 minut.
W trakcie duszenia sparz wrzątkiem pomidory i ściągnij z nich skórkę. Pokrój w ćwiartki małe pomidory, duże – w ósemki. Następnie wrzuć pomidory do garnka, skrop całość niewielką ilością wody i gotuj na wolnym ogniu, unikając przypalenia warzyw. Pokrusz i dosyp czuszkę (ostra papryka). Wrzuć do garnka pokrojoną w drobną kostkę kiełbasę lub pocięte na większe części parówki. Na końcu włóż wytopioną uprzednio słoninę lub boczek. Gotuj całość około 15 minut, doprawiając do smaku solą, papryką i szczyptą cukru. Potrawa będzie gotowa, gdy poczujesz fantastyczny aromat wypełniający całą kuchnię.
Uwagi:
Papryki w proszku nie należy nigdy dosypywać na rozgrzany tłuszcz, ponieważ wówczas potrawa stanie się gorzka. Dlatego należy najpierw zdjąć naczynie z kuchenki i chwilę odczekać aż jego temperatura nieco spadnie. Leczo powinno mieć czystą konsystencję, „kapiącą” czerwonym tłuszczem.
Smacznego!
|