Sposób przyrządzenia:
Żeberka pokrój na porcje natrzyj musztardą, przyprawą do żeberek i obsmaż. Zalej wodą, dodaj krojone warzywa, czosnek płatki i duś pod przykryciem ok. 30 min. Miód lekko podgrzej, rozpuść w nim czekoladę, dodaj sos sojowy i rozgnieciony kardamon. Całość dokładnie wymieszaj. Odcedzone żeberka posmaruj miodem i grilluj na rumiany kolor. Resztę sosu użyj jako dip do żeberek. Podawaj z grubymi frytkami pieczonymi ziemniakami, chipsami.
Lista zakupów:
- 800 g żeberek wieprzowych
- 100 g miodu
- 50 ml sosu sojowego
- 100 g marchewki
- 100 g selera
- 100 g pietruszki
- cebula
- 80 ml oleju
- 100 g czekolady
|
Przyprawy KAMIS:
- 30 g Pieprzu czarnego młotkowanego
- 12 ziarenek Kardamonu Owoce Specialite
- Sól morska w młynku
- 1 łyżka Przyprawy do Żeberek
- 1 łyżka Musztardy Grillowej
- 80 g Czosnku w płatkach Specialite
|