Kaszkawał piwny panierowanySkładniki:
- 1/2 kg sera kaszkawał
- 1/2 łyżeczki zmielonego pieprzu
- 1 szklanka piwa
- 3 łyżki mąki
- 1/3 łyżeczki musztardy
- 2 jajka
- 3/4 szklanki oleju
Kroimy kaszkawał w kawałki o długości 6 - 7 cm, szerokości 2 cm i grubości 1,5 cm. Posypujemy je pieprzem. Przygotowujemy "pastę piwną" z piwa, mąki, musztardy i ubitych oddzielnie żółtek. Białka, które też ubijamy oddzielnie, dodajemy do reszty, ciągle mieszając. Topimy kawałki kaszkawał w panierce i je smażymy w mocno podgrzanym oleju.
Ceny:
Kaszkawał GAZDA z mleka krowiego niewędzony : 30 zł/kg
Kaszkawał GAZDA z mleka krowiego wędzony: 30 zł/kg
Kaszkawał GAZDA z mleka owczego: 35 zł/kg