Składniki na ok. 12 sztuk:
- 600 g mąki
- 100 ml mleka
- 1 kostka (42 g) świeżych drożdży
- 40 g cukru
- 200 g odtłuszczonego jogurtu
- 40 g roztopionego masła
- 30 g kalifornijskich orzechów włoskich
- 100 g suszonych cranberries (żurawin amerykańskich)
- 2–3 łyżki mleka
|
Przygotowanie:
Mąkę wsypać do miski formując zagłębienie pośrodku. Podgrzać mleko do letniej temperatury. Drożdże pokruszyć, wrzucić do mleka z łyżeczką cukru i wymieszać. Mieszankę wlać w zagłębienie w mące, lekko wymieszać. Przykryć i odstawić na ok. 15 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Pozostałą część cukru, jogurt i masło dodać do ciasta, wszystko wymieszać na gładko używając miksera z odpowiednimi końcówkami do wyrabiania ciasta. Przykryć i odstawić na ok. godzinę do wyrośnięcia. Posiekać orzechy, dodać je do ciasta razem z cranberries. Z ciasta uformować ok. 9 bułeczek. Wyłożyć na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia. Piec we wcześniej rozgrzanym piekarniku w temperaturze 240 stopni (piekarnik gazowy: poziom 5–6, termoobieg: 220 stopni) przez ok. 20 minut. Po 10 minutach posmarować bułeczki mlekiem używając pędzla.
Czas przygotowania:
ok. 40 minut + czas rośnięcia
Rada: Bułeczki podawać z masłem żurawinowym. Aby je przygotować, zmieszać 100 g miękkiego masła z 30 g posiekanych suszonych cranberries.
Wartości odżywcze 1 porcji:
- Wartość energetyczna: 268 kcal / 1122 kJ
- Białko: 7 g
- Tłuszcze: 5,6 g
- Węglowodany: 47 g
|