Składniki:
- 0,5 kg mięsa rosołowego z kurczaka bądź wieprzowiny
- 200 g żółtego grochu łuskanego
- 2 marchewki
- 1 łyżka mąki
- ½ pora
- ½ selera
- 2 średniej wielkości cebule
- 100 g boczku wędzonego
- majeranek, sól, pieprz czarny, liść laurowy
- 3 ząbki czosnku
- 2 kostki Bulionu na wędzonym boczku Knorr
|
Sposób przygotowania:
Przygotowany wcześniej groch namocz w misce i pozostaw na około 24 godziny. Mięso i warzywa zalej 2 litrami wody. Dodaj groch, przyprawy i kostkę Bulionu na wędzonym boczku Knorr, a następnie gotuj, aż groch będzie zupełnie miękki - rozgotowany. Podsmaż na patelni pokrojony drobno boczek wraz z cebulą. Dodaj dużą łyżkę mąki, zrób zamaszkę, a następnie przełóż ją do zupy dokładnie mieszając, aby nie powstały grudy. Marchewkę i mięso pozostałe z gotowania drobno posiekaj i na powrót umieść w garnku. Dopraw do smaku majerankiem i jeśli trzeba solą oraz pieprzem.