Co daje Wielkanoc? Krótki urlop świąteczny, malowanie pisanek i przemoknięty lany poniedziałek. Jak wydobyć niepowtarzalny klimat Świąt Wielkiej Nocy? Doskonale przyrządzone, pyszne dania oraz aromatyczny, wiosenny wystrój stołu na pewno w tym pomogą.
Wielkanoc to święta życia. Zwycięstwa dobra nad złem, życia nad śmiercią, siły nad słabością. Być może Wielkanocy brak radości i wzruszeń tak często towarzyszących rodzinnym wigiliom, jednak z drugiej strony, pozwala to przeżyć ją głębiej. To, że w te święta nie dajemy sobie prezentów, nie ubieramy wspólnie choinki i nie czekamy na pierwszą gwiazdkę nie musi znaczyć, że nie przeżyjemy Wielkiej Nocy wyjątkowo.
Świąteczne menu oraz wyjątkowy wystrój stołu to elementy, które budują odpowiedni nastrój wokół Wielkanocy. Wystarczą drobne elementy, by poczuć odświeżającą, wiosenną moc Świąt Wielkiej Nocy.
Mimo, że nie mamy wiele czasu na przygotowania, chcemy by święta były wyjątkowe – pełne klimatu i aromatu. Dlatego warto sięgnąć po doskonałej jakości przyprawy Kamis, by świąteczne menu były naprawdę wyjątkowe. Kolory i struktura przypraw są źródłem inspiracji w kwestii wystroju stołu wielkanocnego.
Wielkanoc to bogactwo smaku. Są i tradycyjne dania mięsne ze schabem, drobiem, wołowiną czy wieprzowiną w roli główne, są i wędliny, z których znakomita część przygotowywana jest w domu, sałatki, dodatki, wreszcie nieodzowne jajka, bez których Wielkanoc nie byłaby Wielkanocą, ciastka, ciasteczka i ciasta. Przepyszne, pachnące aromatycznymi ziołami i przyprawami. Kamis na Wielkanoc proponuje wyjątkowe przyprawy, dzięki którym smak i aromat świątecznych dań na długo pozostanie w pamięci smakoszy. Warto połączyć kuchnię tradycyjną z daniami nowoczesnymi, by odświeżyć smak i wygląd świątecznego menu.
Po pierwsze: aromatyczny żurek
Wielkanocny żurek przyprawiony do smaku Przyprawą do żurku i barszczu białego Kamis - Święta Wielkiej Nocy nie mogą obejść się bez tradycyjnego żurku podawanego z białą kiełbasą. Lekko kwaskowy, pokrzepiający smak żurku zawdzięczamy przygotowanemu wcześniej zakwasowi. Zakwas można kupić lub sporządzić w domu. Niezależnie jednak od sposobu przygotowania, ważne jest, by podawany żurek tradycyjnie pachniał majerankiem a jego smak zrównoważony był czarnym pieprzem, czosnkiem i cebulką. Doskonałą proporcje tych przypraw zawiera Przyprawa do żurku i barszczu białego Kamis, w której – oprócz tradycyjnych dla żurku przypraw - znajdują się jeszcze: koperek, liście selera, marchewka podnoszące smak potrawy.
Po drugie: zainspiruj się smakiem
Bogactwo przypraw KAMIS – ich barwy, aromat i … oczywiście smak - to źródło inspiracji kulinarnych i nie tylko. Warto pobudzić wyobraźnie i wykorzystać ich potencjał na Wielkanoc.