|
W mroźne popołudnie warto przywołać letnie smaki i na chwilę zapomnieć o zimie.
Południowa Francja przywodzi na myśl Lazurowe Wybrzeże, lekką kuchnię oraz wakacje. Do tych ostatnich szczególnie tęsknimy zimą, gdy za oknem śnieg, a słońce pokazuje się rzadko. W takich chwilach warto przywołać letnie smaki i potrawy, które zachwycają wyglądem i aromatem, a ich podstawą są jarzyny. Chcąc, choć na chwilę zapomnieć o zimie wystarczy sięgnąć po warzywa na patelnię „Nicea”. Mieszanka starannie dobranych plastrów cukinii, fasoli szparagowej, ryflowanej marchwi, cebuli, papryki, kukurydzy oraz różyczek kalafiora Romanesco stanowi zarówno bazę do przygotowania lekkiego dania, jak i inspirację na romantyczny, francuski wieczór.
Warzywa na patelnię „Nicea” mogą stanowić pełne danie lub podstawę do przygotowania bardziej wyszukanej kompozycji. Wegetarianie będą delektować się smakiem jarzyn przyrządzonych na wybornej oliwie z oliwek, z dodatkiem aromatycznych ziół prowansalskich, podanych ze świeżą bagietką oraz białym winem. Pole do popisu mają także zwolennicy dań mięsnych. Drób czy wołowina serwowana z lekkim sosem na bazie czerwonego wina, świeżego tymianku i natki pietruszki z dodatkiem duszonych jarzyn „Nicea” zroszonych kilkoma kroplami soku z cytryny stanowi istną ucztę dla zmysłów. W otoczeniu zapachów wonnych potraw wystarczą świece i nastrojowa muzyka Edith Piaf by, chociaż w wyobraźni, przenieść się na francuską riwierę i zapomnieć
o panującym za oknem chłodzie.
|