Składniki:
- 4 piersi z kurczaka, pokrojone
- 1 pokrojona cebula
- 1 pokrojona zielona papryka
- 2 obrane i pokrojone pomidory
- ½ łyżeczki szafranu lub kurkumy
- 2 rozgniecione ząbki czosnku
- sól i pieprz do smaku
- 2 szklanki ryżu długoziarnistego
- 4 szklanki rosołu z kurczaka
- 500 g gotowanych krewetek
- 8 gotowanych małży
- 1 szklanka mrożonego zielonego groszku
- 3 łyżki oleju roślinnego
|
Sposób przygotowania:
Na dużej patelni podsmażamy na średnim ogniu kurczaka. Zdejmujemy z patelni. Wrzucamy cebulę i, mieszając, smażymy, aż się zrumieni. Dodajemy zieloną paprykę, pomidory, szafran, czosnek, sól i pieprz do smaku. Dusimy przez 5 minut, od czasu do czasu mieszając. Dodajemy ryż, kurczaka, małże i krewetki. Zalewamy rosołem z kurczaka i delikatnie mieszamy. Przykrywamy i dusimy na wolnym ogniu przez 50 minut. Posypujemy z wierzchu groszkiem, przykrywamy i dusimy, aż wilgoć się wchłonie, a ryż będzie miękki.
8 porcji
Uwaga: Paella to przyprawiana szafranem potrawa z Hiszpanii, przygotowywana z rozmaitych kombinacji ryżu, warzyw, mięsa i owoców morza. Słowo „paella” w języku starohiszpańskim oznacza patelnię.