Składniki:
- 110 g masła lub margaryny
- 3 duże cebule, obrane i pokrojone w plasterki
- 1 łyżka mąki
- 2 ½ szklanki wody
- ½ litra rosołu wołowego
- 1 bagietka
- 1 szklanka startego szwajcarskiego sera
|
Sposób przygotowania:
Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 170°C. Podsmażamy cebulę na maśle w rondlu na średnim ogniu, aż stanie się miękka (ok. 10 minut). Mieszając, dodajemy mąkę i powoli dolewamy wodę oraz rosół. Podgrzewamy, aż zupa się zagotuje. Zmniejszamy ogień i dusimy pod przykryciem przez 10 minut. Kroimy bagietkę na kromki grubości ok. 2,5 cm i przyrumieniamy w piekarniku. Nalewamy zupę do 4 żaroodpornych miseczek i kładziemy na jej powierzchni po kromeczce opieczonej bagietki. Posypujemy każdą z kromek ¼ szklanki sera. Wkładamy miseczki do rozgrzanego do temperatury 220°C piekarnika, aby ser się roztopił (ok. 10 minut). Zanim podamy zupę dzieciom, czekamy, aż miseczki ostygną.