Składniki:
- 55 g masła
- ¼ szklanki mąki
- ¾ szklanki mleka
- 3 łyżki przecieru pomidorowego
- 3 jajka
- ½ szklanki łagodnego sera cheddar
|
Nadzienie:
- 1 puszka szparagów (400 g)
- ¼ szklanki śmietankowego serka
- 1 ząbek czosnku, drobno posiekany
- ¼ szklanki drobno posiekanej natki pietruszki
- 225 g wędzonego łososia, ugotowanego
|
Sposób przygotowania:
Rozgrzewamy piekarnik do 200°C. Roztapiamy masło na patelni. Mieszając, dodajemy mąkę, a gdy pojawią się bąbelki (po ok. 30 sekundach), stopniowo dodajemy mleko, ciągle mieszając, aż sos zagotuje się i zgęstnieje. Mieszając, dodajemy przecier pomidorowy i ponownie zagotowujemy. Zdejmujemy z ognia. Oddzielamy żółtka od białek. Dodajemy żółtka do gorącego sosu i szybko mieszamy, aby składniki się połączyły. Mieszając, dodajemy starty ser. Ubijamy białka na pianę i dodajemy do sosu. Wylewamy wszystko na teflonową albo wyłożoną papierem do pieczenia płaską blachę o wymiarach ok. 20 × 30 cm. Pieczemy przez 12 do 15 minut, aż sos będzie puszysty i złotobrązowy. Ciasto jest gotowe, kiedy naciśnięty lekko palcem środek wraca na swoje miejsce. Wyjmujemy z piekarnika na kratkę do wypieków przykrytą czystą kuchenną ściereczką. Przygotowujemy nadzienie: Odsączamy płyn ze szparagów na patelnię. Kroimy szparagi i przyciskamy, aby wycisnąć sok. Gotujemy sok z posiekanym czosnkiem, aż część odparuje i zostanie ok. łyżki płynu. Mieszając, dodajemy posiekane szparagi, kremowy serek, pietruszkę i łososia. Rozsmarowujemy na roladzie ostudzonej do temperatury pokojowej. Zwijamy. Owijamy folią do pakowania żywności i przechowujemy w lodówce. Można podawać na zimno i na ciepło.