Składniki:
- 4 duże papryki (najlepiej czerwone albo żółte)
- 3 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki oleju
- 1 szklanka brązowego lub białego ryżu długoziarnistego
- ½ szklanki orzeszków piniowych lub siekanych migdałów
- ½ szklanki porzeczek
- ¼ szklanki posiekanych listków mięty
- ¼ szklanki siekanej natki pietruszki
- ½ łyżeczki mielonego ziela angielskiego
- ½ łyżeczki cynamonu
- 1 łyżeczka soli
- 1 puszka pomidorów w sosie
|
Sposób przygotowania:
Najpierw przygotowujemy paprykę, odcinając górną część i usuwając łodygę. Jeśli papryka jest duża, przecinamy ją dodatkowo wzdłuż na połówki. Usuwamy środek wraz z nasionami. Siekamy drobno 2 cebule i czosnek. Na dużej patelni z pokrywką podgrzewamy łyżkę oleju, aż stanie się przezroczysty. Dodajemy ryż i smażymy jeszcze 1–2 minuty. Wlewamy 2 szklanki wody, przykrywamy i dusimy, aż ryż zmięknie – około pół godziny w przypadku brązowego ryżu lub ok. 15 minut w przypadku białego ryżu. Zmiękczamy przygotowaną paprykę, zalewając na 5 minut wrzątkiem. Odcedzamy (wodę wylewamy). Wlewamy łyżkę oleju na drugą patelnię i rumienimy orzeszki piniowe lub siekane migdały. Dodajemy porzeczki, a po wyłączeniu ognia miętę i pietruszkę. Mieszamy ze sobą zawartość obu patelni. W garnku, w którym będziemy gotować papryczki, rumienimy delikatnie ostatnią cebulę i dodajemy puszkę pomidorów. Nakładamy ryż do papryczek. Układamy papryczki na pomidorach, przykrywamy i dusimy na wolnym ogniu przez 20 do 30 minut.