Składniki:
- młoda cebula
- pomidorki koktajlowe
- zielona papryka
- kawałki ananasa
- pieczarki
- winogrona
- filet z kurczaka, wołowina lub wieprzowina bez kości – pokrojone w kostkę
|
Marynata:
- 3 łyżki brązowego cukru
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 ząbki czosnku, rozgniecione
- 1 cebula, pokrojona w bardzo cienkie plasterki
|
Sposób przygotowania:
Szykujemy grill ogrodowy. Przygotowujemy marynatę, mieszając w misce wszystkie jej składniki i wstawiamy do lodówki. Kroimy składniki na małe kawałeczki, wygodne do jedzenia. Zalewamy mięso marynatą. Pozostałe składniki w oddzielnych miseczkach układamy na ogrodowym stole. Każdy otrzymuje szpikulec, na którym, nadziewając składniki, układa własny szaszłyk. Grillujemy 10 cm nad rozżarzonym węglem, okręcając raz lub dwa razy, aż szaszłyki się upieką. Zsuwamy na podgrzane talerze i podajemy z kuskusem oraz chrupiącą zieloną sałatą.