Składniki:
- banany, truskawki, kantalupa
- ¼ kg czekolady białej lub ciemnej
- 1 łyżka masła roślinnego
- wykałaczki lub szpikulce
|
Sposób przygotowania:
Truskawki myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem, obieramy banana ze skórki, kroimy kantalupę na duże kawałki. W podwójnym garnku do gotowania w kąpieli wodnej (lub w dwóch garnkach włożonych jeden do drugiego) roztapiamy czekoladę i masło roślinne, ciągle mieszając. Woda w dolnej części garnka powinna być gorąca, ale nie wrząca. Zostawiamy dolną część garnka na ogniu, a górę zdejmujemy wraz z czekoladą w środku. Nabijamy kawałki owoców na wykałaczkę lub szpikulec. ⅔ owoców maczamy w czekoladzie, pozwalając, aby jej nadwyżka skapywała do garnka. Jeśli czekolada zacznie twardnieć, z powrotem stawiamy ją na ogniu. Czekamy, aż polewa czekoladowa na owocach ostygnie i stwardnieje.
Smacznego!