Składniki:
- 1 opakowanie ciasta chlebowego
- 4 łyżki masła
- ¼ szklanki cukru
- ¼ szklanki brązowego cukru
- 2 łyżeczki cynamonu
- ½ szklanki rodzynek (niekoniecznie)
- ½ szklanki cukru pudru
- 3 łyżki mleka
|
Sposób przygotowania:
Przygotowujemy ciasto zgodnie z instrukcją. Ugniatamy z niego płaski prostokąt o wymiarach 20 × 30 cm, smarujemy roztopionym masłem i posypujemy cukrem wymieszanym z cynamonem. Na wierzchu rozkładamy równomiernie rodzynki, zwijamy ciasto w rulon wzdłuż dłuższego boku i dokładnie przyklejamy brzeg. Kroimy roladę ostrym nożem na plasterki grubości ok. 2,5 cm. Układamy plastry płasko na wysmarowanej tłuszczem blasze, zachowując odstępy między bułeczkami, aby mogły wyrosnąć. Pozostawiamy w ciepłym miejscu, aż staną się puszyste i podwoją objętość. Pieczemy w temperaturze 190˚C przez 20 minut. Wyjmujemy z piekarnika i jeszcze ciepłe skrapiamy lukrem lub miodem.