Nie był to tylko pretekst, ale najczystsza prawda, bo tran niezaprzeczalnie był, jest i będzie nieocenionym źródłem zdrowia. Tran to ciekły tłuszcz otrzymywany z niektórych ryb i ssaków morskich. Ma charakterystyczną woń i smak. Najpopularniejsze są trany z wieloryba, z chrząstki rekina i ze świeżej wątroby dorsza. Ciekawostką jest, iż tran w latach 60 i 70 ze względu na swoje właściwości podawany był w ramach profilaktyki zdrowotnej dzieciom w przedszkolach. Ówcześnie nie znano wszystkich zalet tranu, a jego pro zdrowotne właściwości przypisywano głównie obfitej zawartości witamin A i D. Witamina D zapobiegała krzywicy, która mogła wystąpić w wyniku jej niedoboru.
Nadszedł jednak czas, w którym ten zdrowotny olej rybi przestał być popularny, ponieważ jego płynna niesmaczna i nieprzyjaźnie pachnąca forma nie wytrzymała konkurencji syntetycznych witamin w o niebo wygodniejszych do stosowania tabletkach, które w tym czasie pojawiły się na rynku. Tran wrócił do łask, gdy odkryto kwasy tłuszczowe omega-3. Są to zdrowe tłuszcze, które nie dość, że nie odkładają się w postaci tkanki tłuszczowej to są bardzo potrzebne w profilaktyce oraz leczeniu wielu chorób.
Niezbędne w ludzkim organizmie kwasy tłuszczowe omega-3 nie są niestety przez niego wytwarzane, dlatego tak ważne jest, aby dostarczać je w pożywieniu lub suplementach takich właśnie jak tran. Tran bogaty w nienasycone kwasy tłuszczowe ponownie stał się popularnym suplementem, szczególnie, że jego forma płynna została zamknięta w kapsułkach wygodnych do stosowania. Już tylko starsze i średnie pokolenie będzie kojarzyło tran jako coś ohydnego w smaku…Obok wszystkich bardzo ważnych właściwości tranu takich jak wzmacnianie odporności, obniżanie poziomu cholesterolu, wpływ na zdrowie oczu i skóry, zapobieganie stanom zapalnym i wielu innym, warto zwrócić uwagę na to, iż tran jest szczególnie wskazany w czasie wytężonej pracy umysłowej, fizycznej i ma doskonały wpływ na polepszenie koncentracji.
Bardzo ciekawe badania zostały przeprowadzone w U.S.A, Wielkiej Brytanii a także w Poznaniu, gdzie na grupie 200 uczniów z trzech szkół podstawowych, którym podawano codziennie dawkę tranu rybiego badano jego wpływ na poprawę koncentracji i uwagi. Badanie zakończyło się powodzeniem a zadowalające wyniki, udowodniły ogromny wpływ nienasyconych kwasów tłuszczowych zawartych w tranach rybich na rozwój, koncentrację i skupienie uwagi u dzieci. Efekty były widoczne a w podsumowaniu badania autorzy pisali miedzy innymi o poprawie logicznego myślenia, zapamiętywania, koncentracji uwagi, zmniejszeniu "nadpobudliwości psychoruchowej u niektórych badanych". Wrzesień to idealny czas na zastosowanie suplementu, jakim jest tran. Powrót do szkoły lub pracy po wakacyjnej lub urlopowej przerwie zazwyczaj wiąże się z pewnym rozkojarzeniem, którego trudno uniknąć zarówno naszym dzieciom jak i nam, dorosłym.
Warto więc sięgnąć po tran i wesprzeć nim codzienna dietę. Tran z serii Vitana posiada wszystkie właściwości zdrowotne, jakie niosą ze sobą nienasycone kwasy tłuszczowe, jest bezcenny dla zdrowia i ważny dla urody. Tran Vitana przyda się tobie i całej twojej rodzinie szczególnie w czasie, kiedy powakacyjny powrót do pracy lub szkoły będzie wymagał wzmożonej pracy umysłowej i pełnej koncentracji.